Massor av lappar...I helgen har jag satt saxen i ett projekt jag tänkt på väldigt länge, och som dessutom fanns med bland mina pysselplaner inför det kommande året,  nämligen ett lapptäcke!

81 små kvadratiska lappar blev utklippta ur diverse tyger som hittades i gömmorna, och till min stora glädje hann jag även sätta symaskinen i arbete och sy ihop dem allesammans!

Efter att jag pusslat och plockat med mina små lappar under lördagskvällen för att få dem i ett regelbundet ickemönster så gjorde jag som Gerda tipsade om i sin lapptäckes-tutorial, nämligen att märka upp respektive rad av lappar. Måste säga att det underlättade att ha detta gjort när jag väl satte mig vid symaskinen dagen efter! (Vis av erfarenhet har jag lärt mig att avstå från att sy sent på kvällen när jag är trött. Lite som don´t drink and drive, fast med trötthet och symaskin...)


Resultatet efter helgens lapp-pyssel är så här långt en 74x74 cm stor framsida av diverse bomullstyger.

Det finns garanterat mååååånga väldigt mycket finare lapptäcken, men med tanke på att detta är mitt första lapp-projekt sedan den där lilla kudden i blockhus-teknik i grundskolans syslöjd är jag riktigt nöjd!

Det jag funderar nu på är vad jag ska sätta på baksidan?
Och hur jag ska göra stickningar/quiltsömmar?
Om jag ens ska ha några?
Ska där vara nåt slags mellanlägg?
Vilket i så fall?

Ja, jag hade inte riktigt väntat mig att faktiskt komma så här långt i mitt täckes-projekt så här snart så jag har helt enkelt inte hunnit tänka längre än till framsidan...

Nåväl, jag ska ta och surfa runt lite i jakt på sätt att fixa schysta baksidor  - och har Du ett tips eller råd när det kommer till färdigställandet av ett lapptäcke tar jag tacksamt emot dem!

En fin söndagsmorgonDet är skönt med helg.
Det tycker alla i den här familjen.
Lugna helgmornar när man får göra det man själv känner för.
Lugna helgmornar när man fåt äta frukost i den takt man själv vill.
Utan krav att byta till dagkläder.
Utan krav att komma iväg i en viss tid.

Vi njuter var för sig och tillsammans av att få ta dagen som vi själv vill.


En gladstickning på G


Jag har bestämt mig för att unna mig att starta en riktig glad-stickning nu ikväll. Det känns som att det behövs för att komma igen efter den vecka som varit och för att ladda upp inför veckan som kommer.

Lite Kauni, lite Evilla och lite Kampes - allt tvåtrådigt ullgarn.
Tillsammans har jag tänkt att de ska bli en glatt regnbågs-inpirerad slätstickad sjal.

Funderar bara lite nu på om jag ska sticka smala aviga lila ränder mellan de olika restnystanen, eller om jag bara ska låta det ena restnystanet avlösa det andra?

En god, lugn och riktigt skön helg önskar jag er i alla fall!

Vanlig vardag i väntan på helg
Det är lite tugnt med veckor som denna när man redan på måndag förmiddag börjar längta till nästa helg...
Ja, inte för att det egentligen är en tyngre vecka än vanligt.
Det har bara blivit lite väl mycket vardag, mörker och kyla att det börjar tippa över till att vara FÖR mycket.
Att vi alla är lite trötta och nog skulle må bra av en skön, ledig långhelg.

Middagsmaten har nog aldrig varit tråkigare och mer fantasilös än nu, men den blir inhandlad, tillagad och äts.
Barnen vill verkligen inte duscha.
Att behöva dusca på en onsdag måste verkligen vara höjden av alla orättvisor om man utgår ifrån deras reaktion.
Efter lite bus och trams är vi dock alla duschade, ombytta och har fått tänderna borstade.

Så ja, vardagen rullar på, även om det går lite trögt.

Som tur är börjar alla minusgraderna vägas upp av att solen visar sig lite mer.
En sol som faktiskt värmer lite och som ger oss gnistrande snö och klarblå himmel ute och ljus och skarpa skuggor inne.
Det är inte längre kolmörkt när vi kommer hem på eftermiddagen och jag har köpt hem en tulpanbukett. Fina tulpaner med fransiga kanter.
Och inne i arbetsrummet ligger nystruktna gardiner och väntar på att få hängas upp i köket.
Ja, jag har tillockmed hittat oss en ny duk till köksbordet!

Jag siktar på en fin helg helt enkelt...

Hips vi(s) ps så var det nästan feng shui?Att man blir påverkad av det man har omkring sig betvivlar jag inte en sekund, och även om jag nog är lite väl förtjust i pyssel och skapande för att ha ett väldigt sparsmakat hem med få ägodelar finns vissa delar av tankarna kring feng shui som jag fastnat för.
Bland annat så gillar jag tänket att reflektera kring om man verkligen behöver just den där nya prylen eller plagget eller om det bara är ett "vill ha" innan man köper något nytt och att man sedan också aktivt väljer och prioritera vilka saker man vill behålla och också vårdar och tar hand om de saker man medvetet valt att omge sig med.

Att man ska se till att de saker man har ska vara saker man uppskattar. Att det är bra saker som också får en att må bra och att det är helt ok att göra sig av med de prylar som inte längre fyller någon funktion eller som rent av får en att må dåligt.
Hellre några få bra saker att njuta av och glädjas åt än en hel hoper halvdana som sällan eller aldrig kommer till användning.

Detta tänk skiljer sig på många sätt dramatiskt mot hur jag är uppvuxen och uppfostrad. Att faktiskt våga rensa ut och göra sig av med saker istället för att alltid samla dem på hög på ren rutin, i väntan på - ja jag vet inte vad?
Kanske bidrar detta till att jag är lite extra glad att jag vågat testa på ett lite annat förhållningssätt till prylar, för faktiskt så blir vardagen både enklare, trevligare och lite vackrare!

Dels så är lättare att hitta bland prylarna när det inte svämmar över i varje skåp och låda och om vi nu har fina skålar , muggar och fat så är det väl en utmärkt idé att de faktiskt får komma fram ut skåpen och bli använda! De "fina" sakerna är för det allra mesta också av så pass bra kvalitet att de faktiskt tål att användas - och den mest vardagliga mat upplagt på ett fint fat eller att röra ihop en pannkakassmeten i den fina skålen istället för att gömma den i ett skåp ger liksom en extra guldkant på vardagen!

(Vill dock förtydliga att göra sig av med för det allra mesta betyder att sälja- eller skänka vidare de saker som är fullt fungerande, alternativ finna nya användningsområden för prylar - för återbruk tycker jag är en fantastisk företeelse på en mängd plan!)

Vad har då vipsarna på bilderna här ovan med detta att göra?
Jo, de är familjens samlade ballongvispar - och de får  idag stå som symboler för detta att aktivt och medvetet välja vad man omger sig med.
Dessa vispar tar dels liten plats att förvara samtidigt som de är fina att se på OCH framför allt så är de grymt funktionella och gör att vispandet går som en dans!

De har till exempel gjort att jag nu rensat ut elvispen ur vårt kök.
En bra elvisp säkert ett väldigt bra verktyg i ett kök, men när man som jag alltid valde att handvispa istället för att ta fram elvispen då elvispen lät mer än den vispade så fyller den ju inte längre någon funktion.

Av en slump så försvann också vår "pärstamp" (ja, den man gör rot- och potatismos med) för ett par månader sedan vilket gjort att vi sedan dess fått göra moset med en av de stora ballongvisparna istället - och gissa vad?
Jo, moset blir bättre med en visp, så nä, nån ny pärstamp kommer vi inte att köpa!

Så ja, även om jag själv inte riktigt trivs med ett alltför minimalistiskt leverne (det är som sagt så svårt att rymma alla pyssel- och skapandeprylar då...) så vill jag helt klart slå ett slag för att reflektera kring de saker vi samlar på oss och omger oss med!

Stickat: A touch of the wizarding world


Den här sjalen var min "skolstickning" under hösten, alltså en sån där stickning som man knappt måste titta på när man stickar på och som går att börja avbryta när som helst. Avslutade sjalen med en rad instickade pärlor och långa pärlsmyckade flätor, både för att få lite "bling" i sjalen och för att ge den lite extra tyngd.
(Läs gärna mer hos Mamma P om olika typer av stickningar)

Garn: 150g Drops Delight
Stickor: 5,5mm KnitPro rundsticka (en lååång)
Övrigt: Glaspärlor (några stora och många små) + ett par berlocker

Resultatet blev mjukt och fluffigt och jag fick lite associationer till Hogwarts och Harry Potter. Den påminner lite i färgerna om Harrys Invisible cloak och visst skulle man kunna tänka sig en sån här sjal över axlarna på någon av lärarna där på Hogwarts? Kanske skulle den vara något för professor McGonagall eller Professor Trelawney?

Det är lite svårt att tro...


I morse hade vi -27.
Lite soligt visserligen, men fortfarande -27.
Detta i kobination med alla stora drivor av snö som omringar vårt hus gör att det där med vår och sommar känns väldigt avlägset just nu...


Det är lite svårt att tro att jag om några månader kommer att sitta där med bara fötter på förstutrappen och dricka mitt morgonkaffe.


Det är lite svårt att tro att barnen om några månader kommer att sitta där på gungorna med bara ben och sommarfräknar, omgivna av blommande hägg och syren.

På stickorna: En fjunig bäbiskofta


Har kommit igång så smått på en mini-bäbiskofta á la Koftans kofta.
Funderade lite om jag skulle sticka en luva på den, men nej, jag följer min första tanke om att sticka en så enkel och "ren" kofta som möjligt.
Bara slätstickning rakt igenom så när som på en smal rätstickad knappslå och bara rullkanter i hals- och ärmlinningar och i nederkant.

Det känns som att det blir alldeles utmärkt så - toppat med en radda fina knappar till bara!

Appropå bäbisar, små ullkoftor och fina knappar så brukar jag regelbundet läsa bloggen Soulemama. Även där väntar de på en bäbis som ska komma till dem någon gång här innan sommaren och även där stickas det små ullkoftor. Många små ullkoftor!

...och plötsligt börjar jag tänka i banor om att det väl inte skulle skada med att börja planera för ytterligare en eller annan liten kofta? Om inte annat så är det väl nu, när bäbisen fortfarande befinner sig i trygt förvar inne i magen och det faktiskt finns tid till att sticka små mini-plagg som jag borde passa på?

Kanske kan det bli en sån där liten kofta som stickas på tvären? En sån som Ulrikas Majlis har? Eller en liten pippitröja? Eller, ja nån annan fin liten kofta?
(Men först så ska jag nog se till att få den här koftan färdig och klar!)


Detta är första gången jag slätstickar ett helt (om än litet) plagg i alpacka, och oj så mjukt och fjunigt det blir!

Hjärtlig spisNär nu Alla hjärtans dag behagade infalla på en alldeles förfärligt vardaglig måndag blir det lite snålt med firande - men middagen fick sig en kärleksfull touch i alla fall!

"Tjockis-pannkakor" (aka Canadensiska pannkakor) med utstansade hjärtan och rårörda lingon.


Canadensiska pannkakor 2½ dl filmjölk blandat med
1 ägg
2½ dl vetemjöl
1tsk bakpulver
½ tsk salt
+ ev. lite farinsocker

(+ Smör/margarin att steka i)

Gör pannkakorna ungefär stora (eller små) som tefat. Gör man dem större blir de svåra att vända. Smeten räcker till ungeför 2 portioner.

Förhandling pågår


Storasyster förhandlar med tandfen...

(Mjölet på brickan ska visst vara ett sätt att avslöja fotspår)

Dags för dragning!Med hjälp av slumpgeneratorn jag hittade på www.slump.nu har jag dragit en vinnare i utlottningen av ett knapphalsband. Och vinnaren är...

.
.
.
.


... Tant Grön!

Grattis, grattis!

/Metamorphosis

Äntligen fredag!


En kväll i tv-soffan tillsammans med storasyster, med chips ostkrokar att smaska på, Let´s dance på tv och en massa trådar att fästa.

Väldigt trevligt på det hela taget  - men varför måste det vara så täta reklampauser?!
Vi vill ju spana på dansande par och stiliga klänningar!

Pärlpyssel


När jag ändå hade pärlor och tråd framme när jag gjorde knapphalsbanden under helgen så passade jag på att göra två armband också.

På det röd/gröna är både de röda pärlorna och spännet återvunna från ett favorithalsband som slutade sina dagar utströsslat på ett finländskt omklädesrumsgolv (också ett öde för ett halsband...)
Det kändes lite knasigt där och då när jag plockade upp de pärlor jag kunde få tag på, men så här i efterhand är jag glad att jag gjorde det - för de gör sig riktigt bra som armband också, eller hur?!

Det grå/röda är faktiskt bara gjort av nya(!) icke tidigare använda, pärlor. Även spännet från Söljddetaljer är nytt - och jag tycker att den där kroken är väldigt fin!
Som ett smycke på smycket!


(klicka på bilderna för att se de i större format)

Bara för att det är roligt med utlottningar...

Såg idag att man kan tävla om en stilig väska, en elefant eller en kjol hos SOLIG!


(Bild lånad från Solig)

Dags för utlottning!Nu är det äntligen dags för utlottning!
En utlottning för att fira att ljuset äntligen återvänt.
En utlottning för att fira att vi har en fantastisk vår framför oss!

...och tja, bara för att det är roligt med utlottningar helt enkelt!

I potten ligger ett av halsband här ovan, skapade av återbrukade loppisknappar och glaspärlor trädda på vaxad lintråd. Du som vinner får själv välja mellan det med lila glaspärlor och vita knappar eller det med gröna knappar och guldgula glaspärlor!
(Tråden är brun på bägge halsbanden)

Vill du vara med i utlottningen så lämna bara en kommentar till detta inlägg! Om du inte har en egen blogg behöver du lämna din mailadress, så jag får tag i dig om du vinner.
Ni har en vecka på er att anmäla er till utlottningen och vinnaren dras nästa söndag, 13:e februari.

Lycka till!


Så här ser halsbanden ut på (klickbar bild)

En randig lördag


Det är ledig lördag och lillebror satsar på randigt från topp till tå.

Pappan och storasystern har åkt slalom.
Mamman och lillebror har skottat snö.
(Skottat med måtta skall tilläggas. Även om foglossningsbältet gör stor skillnad för att hålla samman fogarna så kan det inte göra underverk, och det har definitivt ingen påverkan på förkylningar!)

Det känns som en härlig helg på många sätt och vis, och i morgon, ja då är det dags för utlottning!

Trevlig helg på er alla!

Ett ljus i mörkretJag längtar efter vår och värme.
Jag längtar efter ljumma vindar.
Jag längtar efter att denna envisa förkylning ska ge med sig så att jag får tillbaka lite energi och ork och får sova lite bättre om natten.

I väntan på allt detta passar jag på att utnyttja fördelarna med att det fortfarande är vinter och mörkt, nämligen att äta frukost och dricka kvällsthéet i ljuset av starinljus.


Ljusstakarna är egentligen bakformar. Sammalika som de som Maria/Jag blommar använder sig av i många av sina alster, men betydligt större.

RSS 2.0