Stickat: Gudrun Sjöden vantarna


Snabb och rolig stickning, och premiär för att (medvetet...) valka i tvättmaskinen! Finns en överhängande risk (eller chans beroende på hur en ser det) att det blir ett och annat par valkade vantar i present till vänner och familj här framför... 
 
Garn: Fritidsgarn från Sandnes (rester från Supermegavintertröjan)
Stickor: 6,5mm
Mönster: Har utgå från ett gratismönster från Sandnes som jag modifierat något, bland annat genom att efter valkningen knyta på en fluffig frans-kant av tvåtrådigt ullgarn. 
 
Det var för övrigt vännen Homeriver står för namnet. Mycket passade kan jag tycka, eller vad säger du? 
 
Fascinerande för övrigt också att se skillnaden mellan o-valkad och valkad vante! När de var ovalkade kändes det som att ha på sig stora fladdriga påsar på händerna (se inlägget ovan). Efter valkning passar de alldeles perfekt!
 


Stickat: Supermegavintertröjan aka. Polarstjerne genser

 
Näme stop och stanna! Jag har ju missat att visa min färdiga Supermegavintertröja! Den har ju varit klar och i fullt bruk ett bra tag redan!
 
Mönster: "Polarstjerne" damgenser från häftet Tema 39 Norske Ikoner Voksen från Sandnes garn
Garn: Fritidsgarn från Sandnes garn
Stickor: 5 och 5,5mm
 
De förändringar jag har gjort är att jag lagt till mönsterbårder på ärmar och nederkant, och så har jag förlängt tröjan både i kropp och ärmar och gett den en lätt A-linjemodell istället för helrak som mönstret säger. Detta genom att helt enkelt lägga upp för ett par storlekar större än jag egentligen har och sedan minskat ned till "mitt" maskantal allt eftersom jag stickade mig uppför kroppen.
 
Lite förenklingar i diagrammet för oket gjorde jag också då jag tyckte att en av mönsterraderna kändes onödigt plottrig. Tänker att det hör till det hör till friheterna en kan ta sig när en stickar själv. Att få plaggen precis som en själv vill ha dem!
 
Supermegavintertröjan i sitt rätta element... mitt i VINTERN!
 
 
Lite nyfiken blir jag dock på hur Sandnes haft det med sin stickfasthet och rätt storlek i förhållande till personen som visade tröjan i mönsterkatalogen! Inte särskilt lika alls i passformen kan jag tycka, även om vi bortser från att jag förlängt tröjan. Visst lite tätare masktäthet har jag (16,5m/10cm istället för 15m/10cm) men så enorm skillnad borde det inte göra...
 

Sist på bollen? (vegan maränger)


Ingen nyhet för er som hänger i vegan-kretsar, men för mig var detta med att baka maränger på kikärtsspad något helt nytt! 

Efter lite googlande så kom jag fram till att grundreceptet verkade vara 1,5 dl socker, nån matsked syrlig vätska (ättika eller citronsaft) kanske lite vaniljsocker tillsammans med spadet från en tertra kikärter (ca 3/4 dl). Vispa järnet tills dess smeten är fast och fin, klicka upp/sprid ut i önskad form på bakplåtspapper och grädda i ca 1,5 h på 100 grader. Stäng sedan av ugnen och lämna marängerna kvar i ugnen i ett par timmar för att svalna/torka. 

Färdigt! 

Resultatet blev helt klart över förväntan och jag kommer nog aldrig mer att trixa med ägg och äggvita när jag ska baka maränger! Länge leve kikärter! 



Uppdrag: Vintersalva


Vinter = torra läppar, nariga kinder och spruckna nagelband = STORT behov av salva!

Ikväll testade vi det löjligt enkla receptet:

80% olja
20% bivax 

Två varianter blev det, en med kokosolja (luktar som kokostoppar!) och en med olivolja. 

Kom igen vintern - vi är redo! 

Stickat: Nördic Knittings Mysteriemössa

 
Min julstickning i år blev Nördic Knittings eminenta mysteriestickning!
 
Detta var min första mysteriestickning någonsin, och jag måste säga att den mycket väl levde upp till mina förväntningar och förhoppningar! Först bara en sån sak som att den började på julafton, som en liten julklapp,  och inte löpte under (ett stressigt) advent. Sen trygghet i att veta vad det skulle bli så att det inte blev alltför mystiskt och de alldeles lagomt stora/små ledtrådar så att det gick att hålla jämna steg även för en arbetande småbarnsmamma som jag själv kunde hänga med i tempot, alt. sitcka på annat parallellt, och till sist - ett fint och intressant slutresultat! Mycket matnyttig och lärorik också med Johannes och Helénes tips och trix längs mysteriestickets gång.
 
Ja, jag har nog bara gott att säga om denna stickning helt enkelt!
 
Stickor: jag fick rätt stickfasthet med 2,5mm
Garn: Kampes 2tr, Gästrike 2tr (Järbo garn) samt div. växtfärgade 2-trådigt ullgarn från loppis
 
Känner mig mer FÄRGfull än FANTASIfull i min färgsättning visserligen. Blommor i blomfärger och blad i bladfärger. Men nöjd är jag då helt klart! Och jag har äntligen fått till snitsen på min flerfärgsstickning skapligt, så nu har jag fått blodad tand och drömmer och (supermega-) mönsterstickade vantar, mössor, kjolar och kuddar.... *mmmm*
 
Blir du också sugen att sticka en Mysteriemössa så finns mönstret kvar på bloggen till den 30 januari 2016. Efter det hoppas jag att Heléne och Johanne släpper det som köpe-mönster. Kanske som en möjlighet att sponsra bloggen och podden?!
 
 
Blommor och blader, de gör mig så glader...

...ja, och vad har du gjort i jul då?


Ett outtalat mål för julhelgen var att göra så lite som möjligt utan att för den skull bli alldeles totalt förslappad - och jag tycker oss ha klarat detta riktigt bra faktiskt! 
 
Några (relativt) lugna och (relativt) kravlösa veckor har gjort gott både för ork, lust och kreativitet!

RSS 2.0