Utlottning hosTant Kofta

Här duggar utlottningarna tätt!
 
Nu är det Tant Kofta som lottar ut biljetter till Syfestivalen i Borås, samt exemplar av sin egen möss-sticknings-bok! Så ta chansen du med! (dragning 120921, kl.18.00)
 

Utlottning hos Tyg och otyg!

Hos Tyg och Otyg firas det med tävling/utlottning.
Bloggen har nämligen just fyllt tre år!
 
Hipp Hurra för det!
 
(Och tävlingen/utlottningen den pågår tom 120905)

Garnleverans och barnsäkra nystan

 

Till min stora glädje och tack vare en stilfull superspecialleverans från Fale har jag nu fått mig mer garn till min tröja - tjoho för det!

 

Passade på att nysta en härva på stört så att jag kunde få fart på stickorna igen. Planen är sen att sticka bägge ärmarna samtidigt... Detta blir första försöker för mig med den metoden så vi får se hur det går.

 

 

Jag vill också passa på att slå ett slag för vanliga, handnystade nystan! Framför allt om du brukar ha små barn på besök i stickkorgen. För hur fina och fluffiga fabirksnystade nystan än må vara så är de fullständigt värdelösa ur barnsäkerhetssynpunkt! Ge lillskrotet ett nystan (eller ge och ge, det barnet brukar hitta nystan själv numer) och fem sekunder senare har du ett totalt trassel! Ett handnystat bollnystan däremot, det rullar kanske upp sig lite, men värre än så blir sällan förödelsen.

Lillebror recenserar första skoldagen

"Bra. Bättre än jag väntat mig."
 
Riktigt vad han väntat sig vet jag dock inte...
 
 

...och så tog visst garnet slut!

 
 
Den där tröjan som jag börjat sticka på i garnet jag vann hos Fale Artut börjar så sakta ta form, men nu, precis innan jag skulle till att dela av för ärmarna tog visst garnet slut, och inte har jag hunnit köpa mer ännu heller... Upptäckte tyvärr nu precis på slutet att jag stickat lösar där i början när jag stickade fram och tillbaka istället för runt, runt. Vet inte om det är ett sånt fel som även andra ser eller som bara jag, som stickat tröjan ser, och inte heller har jag bestämt hur jag ska förhålla mig till det.
 
Ska jag;
- Repa upp allt och börja om från början? (nääääeee, inte så skoj va?!)
- Repa upp den tightare stickade biten och byta till större stickor?
- Bara ignorera det och sticka på som om inget hänt?
- Ignorera för nu, sticka klart tröjan och om det märks när tröjan är klar DÅ repa upp och sticka om översta biten "baklänges" sas? (känns mest humant och rimligt, eller hur?)
 
Nåväl, tills vidare har jag börjat klura på knapp/knappar till raglanen!
Har två olika typer av pärlomorknappar som kan tänkas passa, eller en duffelknapp kke? Eller också två metallknappar med fyrklövrar på? (gissar att detta är gamla scoutknappar kanske?)

Ett bra drag!

Ja, jag misstänkte att det skulle vara ett bra drag att rensa ut lite pytte-bäbis-leksaker och istället ta fram lekspisen och de små kastrullerna - men att det skulle vara ett så här bra drag hade jag inte anat!

 

Det kokas klossar, det steks små plastgubbar, småskräp och bortglömda brödkanter som blvit kvar på bordet läggs i stekpannan och blir, tja nån slags omelett kanske? Nåväl, det har helt klart sina fördelar att ha syskon som har haft roliga leksaker som man kan få ärva och draget att ta fram den där spisen var helt klart en succé!


A trip down the memory brick lane

Pappan har letat fram sin samling av Legobeskrivningar.

Bland annat denna idébok. Tryckår var 1985 och priset 14,75.

Gillar verkligen miljöerna som de har byggt upp i häftet! Som denna med rymd-riddare! Mycket autentiskt till hur Legobyggande och Legolekande tar sig ut i verklighetens lekrum!

Så här möblerar vi här hemma

För närvarande har vi något skilda åsikter huruvida våra stolar och pallar i köket är där för att sitta på eller för att klättra på. Liknande meningsskiljaktigheter råder kring köksbordets användningsområde.


Sytt + stickat = Fåris!

 
Låt mig presentera resultatet av mitt sytt + stickat-experiment...
 
Fåris!
 
Ska man gå efter utseendet så är Fåris nog lite blyg av sig och kanske inte så där jätteklipsk, vilket i och för sig kanske inte är så konstigt då det inte är så lätt att vara kvicktänkt när man har skallen full med vadd!
 
Fåris är en släkting till Kalikå-krabaterna och Fåret Shaun och har en kropp sydd av sammet och säkerhetsögon från Ilkka. Till ullen som är stickad som en baddräkt och sedan fastsydd på Fåris kropp har jag använt garnet Molly från Järbogarn. Tyckte att det såg tätt och bra ut när jag stickade ullen men nu när den sitter på ser den kanske lite gles ut så blir det fler får så ska jag nog sticka med en tråd vanligt vitt garn också. Att repa upp något som är stickat av detta garn är dock bara att glömma... det är klippa bort som gäller om det ska göras om, och så illa tycker jag inte att det blev ändå. Faktiskt blev Fåris riktigt söt!

Julkänning i juli

 
Så, nu har vi äntligen en adventsljusstake här i huset!
 
Har försökt hålla ögonen öppna efter en passande ljusstake i ett par år nu, utan resultat. Men nu så, en solig dag i slutet av juli hittade jag en som uppfyllde alla mina krav på en adventsljusstake!
 
Men vad har då jag för galna krav som inte hittat en adventljusstake förrän nu?
 
Tja, inte så märkvärdiga egentligen;
Brandsäker, julig i sig själv utan dekorationer och avlång med ljusen på rad så att den enkelt ryms mitt på köksbordet. Och denna är stadig och ganska tung, helt i metall så den kan varken fatta eld eller tippa av misstag och lite lagomt julig är den också med sin röda färg.
 
Och jag hade råd med den.
 
För faktiskt så är den ekonomiska biten inte helt oviktig om jag ska vara ärlig. Hade det inte varit för pengarna hade jag lätt köpt en sån handsmidd ljusstake i svart järn som är formad som en drake som jag såg i en hantverks/handarbetes tidning (tror jag det var?) för några år sedan! Vet dock med mig att en sån, med all rätt, skulle kosta mig betydligt mer än de där 30:- jag betalade nu...
(och då var detta ändå den dyraste adventsljusstaken där i hyllan)
 
Får sikta på en sån handsmidd drakljusstake längre fram nån gång...

M+E = Sant

 
Kärlek och lycka önskar jag er på er vandring tillsammans genom livet.
 
Det var en ära att få vara med och dela er stora dag.
 

En underbar liten minisemester

Vi lämnade lugnet på landsbygden för några dagar i storstan med de finaste av vänner, bäbisgos, hantverk, dop och bröllop.

 

Det kan liksom inte bli mycket bättre än så!


Fler sjalar åt familjerna!

 
Två nysydda sjalar till två små vårbäbisar.
Den ena sydd som doppresent till en liten Nora, den andra sydd som något försenad "välkommen till världen och grattis till att ha blivit pappa" -present.
 
Bägge sjalarna är sydda med en vikning vid ringarna som brukar göra sjalen lätt att placera bekvämt på axeln och med en dold ficka längst ned på svansen för att kunna lägga den där extrablöjan, vantar och mössa eller vad man nu har med sig. Valde att låta "välkommen till världen"-sjalen vara helt opyntad och överlåta dekorerandet till min vän som ska få den. Tror att den kan bli riktigt fin med ett sånt stryka-på märke med hans favvo-fotbollslags emblem eller så!
 
Beige är en lite ovan färg att sy i för mig och jag pendlar mellan att tycka att de blev tråkigt neutrala eller behagligt neutrala...
Bekväma att använda hoppas jag hur som helst att de är!
 

Stickat: Den lilla ljusblå koftan

 
Tillsist blev den så klar.
Den lilla ljusblå koftan med de fina träknapparna.
 
Koftan var egentligen är en "Välkommen til världen" present till mina vänners fantastiska lilla unge, som föddes i våras men då jag är fullt medveten om att mitt stickande inte alltid håller samma tempo som små barns tillväxt siktade jag för säkerhets skull mot att sticka en kofta som bör passa sissådär under vintern nån gång, och tur var väl det för hade jag stickat en pyttebäbiskofta hade den nog varit urvuxen redan...
 
Garn: Viking Superwash ca 175g
Stickor: 4mm
Övrigt: sex fina träknappar med en alldels egen historia att berätta.
 
Koftan är (som vanligt) stickad uppifrån och ned, denna gång med ett veck i ryggen för att ge lite extra vidd över magen. På en vuxenkofta hade jag nog satt en slejf , några knappar eller någon anna dekoration där vid ett sånt veck men på en bäbiskofta till ett barn som troligtvis kommer att ligga en del på rygg med koftan på, sitta fastspänd i bilstol etc. så vill jag hålla det så slätt och mjukt som möjligt!

RSS 2.0