Snart i en blogg nära dig?

Jag sitter och funderar på om det inte vore dags för en utlottning i den här bloggen snart?

Har ju haft turen att vinna i flera utlottningar, men faktiskt aldrig hållit någon egen under de år jag bloggat så det känns som att det vore på tiden, eller hur?

Sitter även och funderar på om det inte vore dags för mig att gå igenom min samling av stickor.
Kanske ordna en liten stick-bloppis?
Kan det finnas intresse för något sådant?

Har nämligen en känsla av att där nu finns en del dubletter och/eller stickor som jag aldrig använder...

Kan inte lova exakt när det blir dags för utlottning och stick-bloppis, men jag kan nog lova att det blir - så ni får hålla ögonen öppna!


Senaste doppresenten/ringsjalen
Det har varit lite tyst här på bloggen de sista dagarna och orsaken till det har varit något så trevligt som att vi varit bjudna på barndop!

Den som skulle döpas var en söt liten kille som tyckte att banden på dopklänningen var alldeles fantastiskt smaskiga att tugga lite på... *ler*

Jag tycker ju att det här med bärsjalar rent allmänt är väldigt smart och smidigt och något som underlättar livet med barn väldigt mycket. Därför är det också en sak jag gärna ger bort i present till våra vänner och deras barn!

Just ringsjal i doppresent har det blivit ett par gånger tidigare.
Dels Johns röda i våras, sen en härligt rutig sjal (som tyvärr aldrig hann fastna på bild då den syddes och gavs bort mitt under köksrenoveringen i somras) och nu - en Jeans-sjal.

Ska man bära långa stunder så är ju en lång bärsjal, en Mei Tai eller en ergonomisk sele absolut att föredra. Men för alla de där kortare stunderna som man bär, in och ut från bilen, när middagen måste lagas och man samtidigt har ett närhetstörstande barn...
Ja, för alla de där stunderna med ett behov av att kunna bära och samtidigt ha en hand eller två över som förr eller senare dyker upp i en förälders vardag, då är en ringsjal toppen!

Måste säga att jag tycker att resultatet blev riktigt bra denna gång!

Denim är ju alltid snyggt, framför allt i kombination med sömmar som är sydda i en sån lite kraftigare jeanstråd.
Med en bra vikning vid ringarna och en ficka på svansen att packa det nödvändigaste i (eller stoppa ned sjalen själv i när den inte används) så känns den här sjalen lite extra funktionell och jag hoppas att den kommer väl till användning här framöver!"Paketering" och kort i samma stil som sjalen, skapade av spillbitar.

Att göra det bästa av situationen
Förkylningen är ett faktum.
Ont i kroppen, ont i halsen och en rätt väsande röst.
Lika så är statistikuppgiften från skolan ett faktum.

Sånna gånger får man göra det bästa av situationen.
Att sitta och skriva i ett solupplyst kök kändes helt klart trevligare än en liten instängd datasal en sån här gång.
(och närmare till kaffet har jag också)
Visserligen har jag inte tillgång till det flashiga statistikprogrammet, men det tycker jag vägs upp ganska bra av tulpanerna!

Som tur är så tycks barnen vara friska som nötkärnor.
Det är bara vi föräldrar som däckat.
Är mer tacksam än vanligt för att vi har tillgång till kommunal barnomsorg så att det går att få ihop vardagen trots förkylningar och kunna stuva undan uppgifter från skola och jobb i ett tempo som gör att det finns ork att vara (hjälpligt) bra föräldrar när barnen är hemma!

Pysselplaner inför det kommande året

Nu när jag fyllt år tänkte jag först skriva en sån här lista med saker jag har tänkt göra under det kommande året, och jag började också på en - men då det dels börjar bli allt för många saker att komma på till den där listan (en nackdel med att bli äldre) och dels så känns det lite knasigt att på en lista jämnställa att föda barn med att sticka en socka så just den listplanen har jag lagt ned för i år...

Men några av mina pysselplaner delar jag gärna med mig av!

- Vimpelgirlang/flaggspel

- Testa att sy ett lapptäcke

- Sticka en Koftanskofta-kofta i pyttebäbisstorlek

- Sticka en pippitröja

- Sticka en till sneakerssocka
(så att jag får ett komplett par)

Kanske kan detta att göra mina pysselplaner offentliga även underlätta för mig att faktiskt komma till skott med dem tillsist?
För många är sånna som jag har tänk testa väldigt länge men ännu inte kommit mig för att börja med...


För lite inspiration till lapptäcken kan jag tipsa om att kika in hos Gerda eller Lina.OJ och inne hos Skapa saker  och Blendas betraktelser finns fina varianter på pippitröjor, eller varför inte pippi-vantar á la Dödergök när vi ändå är inne i det mönstret?

Återbruk - TygbindorFörra söndagens återbruksprojekt är nu knappat och klart, och detta blev verkligen återbruk i dubbel bemärkelse!
Återbrukat material (så när som på tråd och knappar) omvandlat till något som återbrukas!

Upplägget med tygbindor är detsamma som för tygblöjor - man tvättar upp dem när man har använt dem för att sedan kunna använda dem om och om igen!

...och när man inte använder dem (eller kanske snarare när de är använda) går de att vika ihop med det vattentäta skiktet utåt och knäppa igen!Material:
PUL från pensionerade pocketblöjor i yttertyget, innertyget är trikå från en vanlig bomullströja och mitt i bindorna döljer sig en bit tjock bambutrikå från ett fd blöjinlägg för extra uppsugningsförmåga och det hela avslutas med plastknappar för att hålla dem på plats i trosan.

Knappningen fick jag hjälp med av en vän som har en speciell tång för att montera plastknappar, och jag fick verkligen blodad tand, för de blir så fint med sånna knappar på sydda saker så det lutar åt att jag måste skaffa mig en egen tång jag med!

Är dock lite orolig att det blev för tunnt och stretchigt att endast sätta knapparna i ett lager trikå + ett lager PUL, men vi får se hur de fungerar.
Visar det sig att de lossnar så får jag sätta lite extra förstärkning vid knapparna innan de i så fall knappas om.
(=ytterligare ett skäl att köpa en egen knapptång?)

Detta var mitt första försök till att sy bindor men det blir antagligen fler, om inte förr så när jag själv har behov av bindor igen.
(Du, min vän som fick just de här bindorna kanske kan komma med lite feedback om eventuella förbättringsmöjligheter?!)
Hoo hoo i morgonmörkretHär firas ju födelsedag nu idagarna!
(Min egen närmare bestämt)

En av presenterna jag har fått är denna uggle-lykta.
Stort tack för den lilla M! Den lyser upp fint i vintermörkret och kanske kan den bidra till att jag får känna mig även ett år visare och inte bara ett år äldre?

Förresten, kan någon förklara för mig hur det kommer sig att fyraåringen som man på vardagsmornarna knappt går att få liv i där strax efter sju på morgonen på lördagsmorgonen slår upp sina blå redan 6.45 klarvaken och insisterar på att få sällskap när han ska kliva upp?
För mig är detta fortfarande ett mysterium...

Små förberedelser
Jag och storasyster har kikat igenom lite av de bäbiskläder som finns kvar från när hon och lillebror var bäbisar.
Det är ju länge än innan det ska komma någon bäbis men det kändes bra att få en liten överblick över vad som finns hemma redan och om det är något som behöver kompletteras innan sommaren, och sen så är det ju väldigt mysigt också att titta och plocka med alla de där pyttesmå kläderna!

Jag slås gång efter gång av hur fantastisk även denna graviditet är!
Av någon anledning tänkte jag innan jag blev gravid att
-Äh, detta vet jag ju hur det är. Jag har ju varit med förr!

Och visst, jag har varit med om detta förut.
Både min kropp och mitt psyke känns mer rutinerade än tidigare gånger.
Saker som tidigare känts främmande känns nu helt självklara.

Men samtidigt är ju allt nytt!
Och helt fantastiskt underbart!

Tänk att det ska komma en bäbis till vår familj!
Och tänk att vi nu är både två föräldrar och två syskon som väntar på denna efterlängtade bäbis!


Fast det är klart.
Vissa baksidor finns det ju med att detta inte är första gången vi väntar barn, det ska erkännas...

En av de mindre smickrande skillnaderna måste dock vara vilken koll, eller som nu icke-koll jag har på i vilken graviditetsvecka jag är i!

Från att under första graviditeten ha stenkoll på såväl veckor och dagar, till att under andra graviditeten i alla fall ha koll på veckorna, till att nu, omgång tre, ha en ungefärlig koll på att jag bör vara halvvägs genom graviditeten vid det här laget... typ... på en höft så där...

SöndagskjolenJag vet inte hur länge sedan, men för ett bra tag sedan lovade jag storasystern en kjol med ett Hello Kitty märke på - och nu när den är klar slås jag åter igen av det bakvända att något som går så pass fort att sy tar så lång tid att komma till skott med?!

Nåväl - kjolen är sydd och klar och storasyster är nöjd!
Vi kikade på tyger redan innan hon la sig på lördagskvällen och då passade hon även på att ta fram matchande tröja och strumpbyxor (det är HK på dem också) för att vara riktigt, riktigt redo för den nya kjolen!

Mönster: inget som helst, freestylat efter storasyster egna mått
Tyg: Bomullstyg från Ikea som låg bland stuvarna jag fick av HomeRiver
Övrigt: Stryka på-märke från H&M

Nu ska symaskinen få jobba lite igen...


Nu så ska symaskinen få jobba lite igen!
Lite återbruk och en sedan länge utlovad kjol står först på att göra-listan...

Tips och trix: Hur man stärker dukar med trälim

Här kommer en kort genomgång med lite tips och trix för hur man går till väga för med hjälp av trälim stärka virkade dukar. Du kan självklart även använda dig av andra produkter för att stärka virkade dukar ex. färdigköpt stärkelse, den traditionella sockerlagen, kanske tapetklister skulle funka också, eller som Maria/Jag blommar tipsade om, möbellack.
Trälim är dock det jag har haft hemma och därmed också det jag använt mig av när jag stärkt mina dukar!


Då trälim ofta tenderar att lämna en vit hinna på det man stärker så är mitt första tips att välja dukar i ljusa färger.


Efter att ha testat detta några gånger har jag kommit fram till att det enklaste och mest effektiva är att göra en ganska tjock lim/vatten-blandning med mycket lim och bara lite vatten. Med en tjock blandning behöver du bara blöta in dukarna en gång jämfört med om du har en blandning med mindre lim då du ofta behöver glöta in dukarna flera gånger för att få dem riktigt styva.
Blandningen häller du i en plaspåse tillsammans med i dukarna, knyt ihop och massera in limblandningen i dukarna. När du tycker dig ha fått in limblandningen överallt i dukarna öppnar du påsen, lyfter ur dukarna och klämmer ur den överflödiga limblandningen.


När du kramat ur den överflödiga lim/vattenblandningen formar du dukarna i den form du vill ha dem och lägger dem på tork. Ett tips är att täcka underlaget med plastfolie så som jag gjort på bilden för att minska risken för jobbiga limfläckar där du inte vill ha dem...
Jag har brukat vända på dem en eller ett par gånger under torkningen för att få dem att torka jämt och inte vara mjuka och dyngsura på ena sidan och snustorra och stela på den andra. Vet inte om det behövs dock. Det får ni avgöra själva! 


När dukarna är helt torra och stela är det fritt fram att börja pyssla med dem!


De dukar jag stärkte nu senast för att hänga upp i fönstret valde jag att sätta ihop med små metallringar som jag köpte i den lokala hobbybutiken. Det går givetvis att fästa ihop dukar på en mängd olika sätt, bara fantasin sätter gränserna, men jag gillade konstrasten mellan det virkade och de strikta metallringarna.

Lycka till!

Stärkta dukar i fönstretAlla dessa små virkade dukar man hittar för lite och inget på loppisar tycker jag förtjänar att lyftas fram där man kan se dem!

Om det är så att du inte riktigt har en inredningsstil där det passar med små dukar på alla fönsterbrädor och bord eller om det är så att du delar bostad med individer som tycker att det antingen är helt förskräckligt fult och trist eller så fantastiskt fint och roligt att de inte kan låta bli att dra i dem, flytta på dem, använda dem som filtar när de bäddar ned nallen i dockvagnen etc.  - ja då föreslår jag att du stärker dem och hänger upp dem i fönstret!

Dessa har jag, precis som tidigare gånger, stärkt med hjälp av en blandning av trälim och vatten.
(återkommer om någon dag med lite tips och trix kring detta)

Om du tycker att det verkar spännande att stärka textilier med trälim tycker jag att du ska kika på den lysande elefanten som Elin med bloggen Med nål och tråd har pysslat!

Appropå detta med barn...

Hur och när ett barn kommer till världen skiljer sig väldigt åt.
Vissa låter vänta på sig länge, länge.
Andra kommer innan föräldrarna ens hunnit tänka tanken på barn.
Vissa barn har inga syskon alls.
Andra har väldigt många.

På något sätt brukar det ändå bli bra till sist.
Det reder sig!
(trots att det ibland finns olyckskorpar som gärna kraxar sig hesa)

Appropå detta med barn och planerad, eller för all del oplanerad tillökning till familjen har Ingrid skrivit om det perfekta antalet barn.

Läs och begrunda! *ler*


(Numer finns även den nyskapade kategorin "Bäbis-relaterat". Det är ganska tomt med inlägg där ännu, men det kommer troligtvis att fyllas på allt eftersom!)


Nu är glada julen slut, slut, slut...Den stora granen barrade något inferanliskt (tror inte att den uppskattade temperaturskillnaderna där dagen före julafton...) Ja den rent av tappade kvistar(!) så det fick bli ett för oss ovanligt tidigt bortstädande av julen i år.

Lite skönt också att göra det i lugn och ro denna helg när det finns både tid och ork istället för att göra hetsstädning på tjugondag-knut efter en håll-i-gång-vardagsvecka...

Inspirerad av Tant Kofta och hennes döttrar och för att spara lite plats i jullådorna gjorde jag oss av med de flesta köpeaskarna och ordnade nya förvaringslösningar för pumlorna!
Den längst ned på bilden (och de randiga och rutiga kulorna i den) är från NK från sent 90-tal och ett exempel på en alldeles utmärkt låda för pumlor!

Nu orkade jag inte riktig vara fullt så pysslig som Tant Kofta och hennes döttrar och gjorde helt egna lådor med insatser. Min halv-latmans-lösning blev istället att göra egna insatser till förvaringslådor som redan fanns hemma i bokhyllan.
Ser ut att funka rätt bra det med - men de blev ju fulla på en gång!
Och jag som tyckte att jag tog i när jag inredde TVÅ lådor...

Lillebror deklarerade tydligt i morse att de ville få RIKTIGT lördagsgodis idag - inte JULgodis, så ja nu ÄR julen förbi, även om storasyster lite motvilligt gick med på att packa ned Playmobil-tomten och renen...)


Hej då julen...


Javisst är det så...


Tack för alla grattis - de värmer verkligen!♥

...för javisst är det så att det väntas tillökning till familjen Metamorphosis!

Det känns verkligen helt fantastisk och ibland nästan lite overkligt att vi har sådan tur! Tänk, ett nytt litet liv ska komma till våran familj!

Vem det är som gömmer sig där i min mage får vi, om allt går som det ska, reda på till sommaren...
(själv är jag otroligt nyfiken - mer nyfiken än tidigare graviditeter!)


En tröja identiskt med den jag själv hade som bäbis!
(galgen är nyproducerad och finns hos
Sigge&Juno)

Nytt år - ny stickning!
Ett nytt år måste ju innebära att man får starta upp en ny stickning också, eller hur?!

För snart ett år sedan hade jag turen att vinna garn när MiA hade utlottning.
Jag ville väldigt gärna kombinera alla tre färgerna tillsammans, men visste inte riktigt vad?
Garnet har därför sedan dess legat och väntat på ett lämpligt projekt...

...och nu tror jag att jag till sist funnit det!

Det rosarandiga (och just nu ganska skrynkliga) här ovan är tänkt att bli starten på en fyrkantig bäbisfilt.
Planen är att den ska bli rosarandig i mitten med en grön kant längst ut.
Jag tror bestämt att det blir en Rosenfilt!

Jag gillar verkligen hur framför allt det ljusrosa garnet inte är helt jämt i färgen utan har lite skiftningar i sig.
Det blir lite mer liv i det stickade så här!

Om filten känns lite liten när allt vinstgarn är uppstickat har jag även lite mörkbrunt i rätt tjocklek att avsluta med. Lite som grenarna i en rosenbuske?!

Vem ska få den här filten?
Jo den är tänkt till en bäbis som just nu är yttepytteliten och går under arbetsnamnet Buzz (efter förslag från lillebror) och som beräknas ska födas i början av sommaren...

"Gott nytt år!" eller "grundläggande fotokunskap"

Gott nytt år vill jag passa på att önska er alla!

Så här efter en nyårshelg ute på vift, besökandes vänner och familj kan jag även delge er lite grundläggande fotokunsakap!

Om du, under exempelvis en nyårshelg, ämnar dokumentera dina förehavanden i bild, närmare bestämt med en digitalkamera, har jag några grundläggande råd.

Lämpliga motiv brukar oftast inte vara några problem att finna.
Alltid finns där något som kan göra sig bra på bild!

Första steget i min fotoskola blir därför att se till att du har kameran med dig.
Se även till att du har ett minneskort med utrymme för ytterligare bilder.
(så här långt var jag också med under årets nyårshelg)

När du väl kommer till läget att det ska till att fotas är det också bra om det finns nog med ström i batteriet för att driva kameran.
Är batteriet slut vill kameran inte göra något alls, och hela fotograferandet faller tämligen platt.
(detta kan jag säga baserat på egna erfarenheter från de senaste dagarna)

En bra batteriladdare kan i och för sig rädda det fortsatta fotograferandet, men just för stunden är det bara att lägga fotandet på hyllan och istället ta in trevligheterna i ditt sinne och dokumentera dem i ditt minne!

Detta kan ofta göra själva upplevelsen bättre än i sällskap med en fungerande kamera, men det blir ju onekligen lite klent med bilder till eventuella bloggar...RSS 2.0