Vilken bra plan mamma! 
Lillskrotet står och smaskar på en bit överbliven deg och sneglar frestad mot de utbakade tekakorna som ligger på jäsning...
 
- Man får äta dom?
- Nä, inte nu.
- När man får äta dom?
- De ska jäsa och sen ska vi grädda dem och SEN får man äta dom.
- Vilken bra plan mamma!
 
...och ja, även om jag väl inte kan ta åt mig äran för att ha kommit på "planen" att grädda brödet innan man äter det så värmer lite beröm alltid lika fint!  ♥

Dagens snabbpyssel för dig med små kockar i din närhetDagens snabb-pyssel-tips för dig som har små kockar i din närhet. Fyll tomma tomma kryddburkar med olika torrvaror, täck öppning med tejp och skruva på locket (hårt!) Det rasslar fint, och det blir iaf lite olika ljud-kryddning i matlagningen! :)


Till salu
Det där med att sticka in pärlor 
Den pärldekorerade kanten på min mammas sjal gav mig ett ypperligt tillfälle att testa olika sätt att fästa pärlor i stickningen! När du stickar pärlmuddar är ju det vanliga att du har pärlorna uppträdda på garnet och sedan mata fram dem allt eftersom du vill sticka in dem. När det, som här på en kant på en sjal, gäller pärlor som sitter mer utspridda, och som dessutom gärna får synas från bägge sidor, tycker jag att det passar bättre att fästa dem runt maskorna allt eftersom.
 
Hur man gör mer exakt tänker jag inte gå igenom här, för det har många andra före mig gjort så alldeles väldigt bra redan! Exempelvis här i den HÄR YouTubevideon där Laura Nelkin går igenom bägge de metoder jag använde mig av den här gången, att sticka fast pärlor med hjälp av tandtråd och med hjälp av virknål. Jag tänkte däremot recensera metoderna helt kort, för jag tycker att de har sina för och nackdelar bägge två!


Tandtråd/tråd - Ack så smidigt att ha alla pärlorna samlade på en tråd! Inget häll, inget dräll. Ja, jag kunde till och med sitta och sticka fast pärlor medans jag åkte buss! Jag köpte faktiskt just "super floss" enkomt för att ha till pärlorna, och den är onekligen smidig då "fluffet" håller pärlorna på plats, samtidigt som spetsen är lite styvare än vanlig tandtråd, men metoden för att få pärlorna på plats kan lika gärna användas om man har pärlorna på någon annan lite styvare tråd, ex. fiskelina eller smyckes wire. Nackdelen för mig var att jag för varje pärla behövde släppa själva stickningen för att peta pärlan på plats vilket gjorde att det tog längre tid än när jag använder virknål.
 
Virknål - En klassiker! Hemma vid köksbordet eller i soffan tycker jag att denna metod fungerar ypperligt! Med pärlorna i en liten skål eller liknande så kan jag i regel hålla i stickningen med ena handen samtidigt som jag använder andra handen för att få pärlan på plats på maskan, och det går också skapligt raskt! Den stora nackelden är ju att metoden i mitt tycke är rätt värdelös så snart jag ska iväg någonstans. Dels är virknålen sylvass, så den kräver i princip ett eget etui, och sen är ju spillrisken överhängande och för min del så känns det mer troligt att jag faktiskt skulle drälla ut alla pärlor än att jag inte skulle göra det om jag skulle få för mig att sätta mig att sticka fast pärlor på tåget/bussen eller ute på café.
 
Slutsats - Ja, att bägge varianterna har sina fördelar, och jag kommer även fortsättningsvis att använda mig av bägge varianterna, och välja den som passar bäst utifrån situation och tillfälle - för fler instickade pärlor kommer det garanterat att bli!
 
Prova gärna själv och se vilken variant som du föredrar!
 
 

Stickat: En sjal till mor

 
"Mormor hon gillar grönt hon"
"Ja, hon har till och med gröna skor!"
 
Så gick barnens samtal när vi var iväg för att köpa pärlor till min mammas födelsedagssjal. Och jo, nog har de rätt. Just de där ljusa, lite limegröna nyanserna återkommer ständigt i min mammans klädsel, så jag hoppas att den här sjalen både kan komma att matcha och komplettera min mammas kläder under hösten och vinter - och så klart hålla henne varm när höstvindarna viner! (Bilderna blev lite bleka tycker jag. I verkligenheten är den lite grönare)
 
Modellen är en sån där som ser mer avancerad ut än vad den kanske egentligen är.
Jag har helt enkelt börjat med ca 30maskor och efter ett par varv börjat öka en maska i början och i slutet av varje varv (ja, varje varv, inte bara på rätsidan) vilket ger sjalen sin halvcirkelform. Jag har varvat två varv med den enfärgade garnet och två varv med det färgskiftande garnet, och sen avslutat det hela med en inporviserad och pärlpyntad liten spets-udd-kant!
 
Garn: Drops Alpaca och Drops Delight
Stickor: 5,5mm
Övrigt: ett gäng glaspärlor till kanten
 
Detta har varit min resestickning i sommar på flyg, i bil, buss och på tåg, och den har fungerat utmärkt som sådan. Inte så många nystan att hålla reda på, bara en runsticka, inget mönster att tappa bort...  bara sticka, sticka, sticka!
 
Grattis på födelsedagen mamma - hoppas sjalen passar!
 
 
 
 
 

Augustilycka"De här vingarna gillar att vara ute"

Augustilycka...

Det är rätt svalt på nätterna nu. Även om solen värmer så är vindarna ofta kalla. Vardagen närmar sig. Hösten. Och  jag vill fånga så mycket av sommaren som jag möjligtvis kan innan det är för sent...

Nästan en liter sommar...


Pimp my anslagstavla
Vår gamla (trista) anslagstavla har fått sig en rejäl make-over! Grundad med Gesso, lite acrylfärg på det och lite hjälp av Lillskrotet gjorde susen för att förvandla tråkig kork och obehandlat trä till en blå himmel där bilder, teckningar och kom ihåg-lappar kan få sväva omkring!


På stickorna: ett randigt beställningsprojektJa, jag brukar ju inte ta på mig beställningsprojekt, men inga regler utan undantag! Lillskrotet hittade lite rester av Drops Delight och önskade sig en lila sjal (även om jag kanske snarare skulle kalla färgen plommon, eller kanske mörkcerise?) och den "beställningen" gick ju bara inte att tacka nej till!

Det finns dock inte så mycket kvar av just det garnet så vi har fått komplettera med lite andra restgarner och randa alltsammans med gult Sisu från Sandnes garn.

Nu får vi se om vi får till den där känslan av solig regnbåge som jag hoppas på. Så här långt ser det lovande ut tycker jag...
RSS 2.0