Stickat: Mera Marius!


Som sagt, att sticka vantar på grova stickor och sedan tova i maskin är fantastiskt skoj! Om du inte redan testat - gör det! 

Garn, mönster och stickor är amma lika som de förra paret Marius-vantar, men liksom det paret har jag ändrat lite i diagrammet längst ned vid handleden.

Stickat: Marius votter


Japp, jag har helt klart fått blodad tand för detta att sticka vantar i tjockt garn på tjocka stickor och sedan  valka dem i maskin! 

Snabbstickat och resultatet blir både fint och värmande!

Garn: Fritidsgarn från Sandnes 
Stickor: jag använde 6,5mm för att få rätt stickfasthet (eller stickLÖShet i det här fallet)
Mönster: gratismönster från Sandnes med några smärre modifikationer (sök på Marius votter) 


Stickat: Träningsmössa Kulturtant-styleHepp! Min Kulturtant-style-träningsmössa är färdig!  

Har saknat en vanlig, enkel toppluva som kan funka vid träning utomhus i kallgrader och som samtidigt rymmer håret uppstoppat in under mössan. För det är den kombinationen som varit svårt att finna. Tightare (köpe)mössor har ofta varit för kort/grunda och därför sakta krupit upp under löpturen medans mina rymligare (hemskickade)mössor å andra sidan varit för lösa och istället kasat ner i ansiktet... (att en aldrig blir nöjd!?) så jag har tagit saker i egna händer/på egna stickor! 

Stickor: 2,5mm
Garn: "Mille colori sock & lace luxe" från Lang Yarn färg nr. 0055
Mönster: Enklast möjliga! Lägg upp valfritt antal maskor (jag la upp 165 vilket med min stickfasthet blev lagom) slätsticka sedan en tub till önskad längd, ta ihop på valfritt sätt (här en ganska snäv ihoptagning där jag minskade 10 maskor per varv, placerad så att det bildas en spiral) För att göra den lite rolig (och kanske mer kulturtantig?) har jag avslutat med en i-cord som jag till sist slagit knut på!

På grund av envis förkylning har jag inte haft möjlighet att hårdtesta mössan, men lite light-testning i samband med snöskottning har det blivit och både hår och mössa höll sig på plats så det bådar gott!

Och färg OCH glitter sen - kan det bli bättre?! 


Ett nygammalt (litet) intresse


Har fått ett nyväckt intresse för att pyssla miniatyrsaker efter inspiration från användaren @pyttepyssel på Instagram som tillsammans med en bekant renoverar och bygger ut ett Muminhus! Så inspirerande och mycket väl värt att kolla upp!!

Visst, jag har pysslat en del till dockskåp,  leksakshästar och Barbiedockor när jag var liten, men jag hade faktiskt glömt bort hur skoj detta är! Yttepyttiga små filtar, små morötter, pluttiga chokladkakor... möjligheterna äro oändliga!! 

Nu börjar jag så smått snegla mot att göra en fåtölj. Vet att jag gjorde en när jag var 10-12, och kunde jag då bör jag väl klara det nu också?

Veckans tips: testa ditt ullprogram!

 
Jag vill passa på att slå ett slag för att, när det är möjligt, tvätta även obehandlad ull i maskin! Snabbt, smidigt, och min erfarenhet är att plaggen för det mesta är finare efter maskintvätt och rejäl centrifugering än efter handtvätt. Men ja, det förutsätter ju att ullprogrammet faktiskt klarar av att tvätta ull, vilket jag förstått inte är givet...
 
Mitt tips är att slå två flugor i en smäll! Sticka något som ska valkas, gärna något snabbt och enkelt som ett par vantar, i maskin och låt dem gå en vända i maskinens ullprogram.
 
Hände det inget med dem? Grattis! Fritt fram för maskintvätt av ullplagg på ullprogram och du behöver inte längre handtvätta allt om du inte längre vill! Och jo, kör det som ska valkas på ett vanligt 40graders program så är det snart klara det också!
 
Tovar de ihop? Grattis! Dina vantar är färdigvalkade och redo att formas, torkas och användas du slapp upptäcka att ullprogrammet på din maskin är uuuuuselt genom att din favoritkofta förvanlades till en liten och kompakt grytlapp...

RSS 2.0