Ny telefon och en stickning som växer

 
Hipp hurra! Jag har en ny (begagnad) telefon nu, och jäklar i min lilla låda vilken skillnad både på kvalitén på bilder, snabbhet och tillgång till appar som faktiskt fungerar! Nästan så att väger upp förkylningen jag dragit på mig!
 
På bilden är min Inspira cowl som växer och växer allt eftersom. Mina svarta restgarner är nästan slut så nu har jag övergått till att beta av småsnuttar i lite andra färger också, allt enligt devisen "ju mer desto bättre"!

Nämen, nu tycker jag att det är dags för en utlottning!

 
Nämen, nu tycket jag att det börjar vara läge för en utlottning!
 
En utlottning för att lysa upp det lite i höstmörkret och för att fira att detta att köpa och tvätta blöjor (lite oväntat faktiskt) nog är ett minne blott inom mycket kort! 
 
Egentligen skulle det kanske passat bäst att lotta ut en ficklampa och en tygblöja, och ja lite åt det hållet är det jag har tänkt mig faktiskt...
 
Två vinster blir det.
 
- En återbruks-jeans-kasse.
 
&
 
- Ett kit med två tygbindor/trosskydd.
(av helt eller delvis återbrukat material)
 
 
I utbyte vill jag ha tips om roliga/fina/kluriga pysselprojekt och/eller bloggar och att du anger vilken av vinsterna du vill vinna. En kommentar per person, och som vanligt - lämna någon form av kontaktuppgift så att jag kan hitta rätt på dig när du vunnit!
 
Söndag den 10/11 2013 drar jag två vinnare!
 
Kom och var med - gå inte lottlös!
 

Välkommen hem till oss! (apropå sinnlighet)

"Hallen ska vara ljus, välkomnande och fri från skräp. Placera något lågt och vackert som fångar gästernas blick då de stiger in genom ytterdörren"
 
ur "Feng shui rum för rum" av Camilla Hentschel
 
Inspirerad av Ulrika och hennes inlägg om de mer osinnliga delarna av livet. De där delarna som sällan syns representerade i flödet av blogginlägg och instagrambilder men som är en del av vardagen.
 
Här bidrar jag med vad man möts av när man öppnar dörren hos oss just nu (och detta är den uppstädade versionen) Ljust, jovars, så länge det är ljust ute (vi har inte fått elen indragen ännu) och tja, en sopskyffel kan väl vara något att vila ögonen på och på samma gång symbolisera skräpfrihet? Tyvärr blir det inte mycket bättre när du kommer in till den nuvarande hallen heller. Utan att gå in allt för djupt på antalet skor som inte ryms i skohyllan utan istället ligger på golvet eller antalet ytterplagg som hänger helt öppet i brist på garderober så kan jag ju säga att det finns skäl till varför vi valt att satsa just på att bygga en hall...

Salvkok pågår


Den är här nu.
De spruckna nagelbanden och de dåliga ljusförhållandenas tid.
 
Så, vad passar då bättre än lite salvkok i halvdunklet?!
 
Premiärkoket resulterade i ett par burkar ringblomssalva, några läppcerat med ringblomsolja, sheasmör och bivax (bägge enligt recept) och en experimentsalva med sheasmör, kokosolja och bivax. Den sistnämnda försökte jag sätta lite extra doft på med hjälp av vaniljpulver (inte så smidigt) och lavendelolja (mycket enklare!)
 
Jag har ju haft alla ingredieser här hemma ett tag men har tvekat lite inför att faktiskt röra ihop salvorna. Det har liksom verkat vara så avancerat, så det var en glad överraskning när det visade sig vara riktigt lätt. Ja, i alla fall så länge det är enkla röror vi talar om! Ev. att det hade kunna vara något mindre vax i ceraten, och det där med vaniljpulver är kanske inte jag kommer att prova fler gånger, men i övrigt så... ;)
 
 
Ringblomssalva
25g bivax
100ml ringblomsolja
 
Värm i vattenblad tills vaxet smält helt.
Häll upp i rena burkar.
 

Budgetpysslande - tips och trix!

Ibland när jag läser tidningar/böcker/bloggar om skapande, hantverk och pyssel får jag lätt känsla av att det är MASSOR av saker man bara MÅSTE ha, och att det då också lätt drar iväg kostnadsmässigt. Och ja, jag tycker absolut att det är ok, ja rent av bra att tillåta sig själv att lägga pengar på sig själv och sin hobby, men samtidigt så det finns ju tillfälle när man kanske varken vill eller kan lägga väldigt mycket pengar på sitt skapande.
 
Så, för att lobba lite för budgetpysslande så tänkte jag skriva ihop lite tankar, tips och trix kring detta! Bidra gärna på med egna tips och tankar, allmänna eller mer specifika!
 
 
Återbruk - detta måste ju vara det bästa generella tipset, både för miljön och ekonomin! Att på ett eller annat sätt ta tillvara det som redan finns istället för att köpa nytt!
 
 
Gör om - gör nytt!
Även om sakerna är trasiga eller lite lätt defekta finns det i regel massor som går att ta tillvara, så oavsett om du köper nytt eller begagat, våga göra om! Här hittade jag ett halsband på loppis, lite trasigt men av fantastiskt vackra glaspärlor! Och de där döskallepärlorna har jag kikat på i butik. Då för typ 35:- för sju. Nu fick jag 30 stycken för 25:-, i form av armband där det ena tappat formen (gissar att det är därför ingen velat köpa det?)
 
 
Andras felköp - dina fynd!
Inte sällan finns det ju en hel massa material som ligger oanvänt där i skåp och lådor, och där har vi en riktig guldgruva när det gäller budgetskapande! Ofta kan man hitta en hel massa bra material på loppis. Knappar, dragkedjor, tyg, garn, stickor, virknålar...
 
 
Hitta alternativa material - använd det du har!
Specialprodukter må vara roliga, men faktiskt, man behöver inte speciellt "scrap booking-garn" bara för att du jobbar med en LO eller vad det nu gäller. Titta efter hemma vad du redan har. Ofta finns det fler användningsområden för saker än vad man först tänker sig! Vanliga barntuschpennor är exempelvis jätteroliga att leka med tillsammans med vatten och pensel (även om de kke inte är åldersbeständiga och ljusäkta dock) och sudd funkar fint att skära ut enkla stämplar ur. Kanske inte lika hållbara som om du använder riktiga stämpelblock, men å andra sidan kan du använda dem som sudd sen när du stämplat klart!
 
 
Skräp!
Här har vi nog den solklara vinnaren när det gäller budgetpyssel! Ta reda på det som annars hade slängts och skapa av det - billigare än så kan det knappast bli! Jag tänker olika material, textil, papper, metall... en djupdykning i återvinningslådorna och du har pysselstunden räddad!
 
Vad ska man då lägga pengarna på?
Ja, var ska man lägga sina pengar? Jag tycker att saker som håller ihop är värda att lägga lite pengar på. Sytråd, lim, smyckesvajer... för det finns ju inget tråkigare än när det man lagt tid och energi på att skapa bara faller isär! På Likaså är det ju både roligare och lättare att skapa om du har bra verktyg! En schyst sax så att tyget inte frasar sig eller stickor som ligger bra i handen. Det är sånna saker som jag tänker är värt att lägga pengarna på!
 
Så, vad har du för tankar och tips kring detta med budgetpyssel?
 

När målar-ilet slår till...

 
Jag målar sällan nu för tiden.
Allt för sällan tyvärr
 
Men så kommer dagar när det där målar-ilet sätter in.
När lådan med akvarellfärger får komma fram igen.
 
Och när jag sätter penslen mot papperet och låter färgen flöda ut, om det så bara är i en enkel fågel, så känner jag med ens hur mycket jag saknat mina färger. Får minsann försöka låta den där lådan komma fram lite oftare tror jag.
 

Pappans present

 
 
Pappan i familjen fyllde år för ett tag sedan och en present från mig blev att jag "kidnappade" ett gäng bilder han har på sin morfar. Bilder från 1920-tal, fram till mitten av 2000-talet ungefär. Jag vet att hans morfar varit väldigt viktig för honom och stod honom nära, och jag kände att de där bilderna förtjänade så mycket bättre än att ligga där i hyllan, samlade i en skrynklig plastficka!
 
Jag ville göra så liten påverkan på själva bilderna som möjligt, så valet föll på vanliga, hederliga fotohörn, och så klart, ett album med syra- och ligningfria albumblad där jag sorterat bilderna i någon ungefärlig kronologisk ordning med en bild eller två per uppslag.
 
Vilken skillnad bara en sån enkel monttering gör!
 
Bilderna lyfts då helt klart fram på ett helt annat sätt än när de låg i en hög i den där skrynkliga plastfickan...

Att överraska sig själv

 
Jag vet inte vad som hänt.
Jag som i princip alltid avskytt att springa har börjat gilla det!
Raska promenader eller att simma långt och lugnt, det har jag tyckt om, men springa? Näe, det var inget för mig... bara jobbigt, och det dunkade i huvudet, och håll fick jag och ont i fötter och knän.
 
Men nu! Jag tycker faktiskt om det!
 
Inte så att jag river av en halvmil innan frukost eller blir taggad av att känna blodsmak i munnen. Men jag tycker faktiskt att det är skönt att komma ut och springa. Jag lägger gärna en timme på en löprunda när jag har möjlighet och de där hundralapparna jag la på träningskläder känns helt klart som de mer välspenderade kronorna nu i höst.
 
Jag vet inte hur det kommer sig faktiskt.
 
En åldersnojegrej?
 
Tillräcklig distans till de förhatliga coopertesten som dikterades av en überhurtig gympalärare?
 
Så pass mycket psykisk stress i livet i övrigt att det krävs en rejäl dos fysisk aktivitet för att väga upp?
 
Vilket som så är jag glad över min nyfunna träningsform!
 
Det är skönt att komma ut och springa och jag känner hur min kropp blir starkare och mer uthållig allt eftersom - och det gillar jag. Att få känna att min kropp är på min sida. Att känna att jag orkar mer.
Att känna att jag får energi.

En tidig morgon blir belönad

 
 
Min och lillskrotets tidiga morgon belönades med en vacker himmel.

Tvåändsstickning - min nya bekantskap!

 
Jag har varit och ullnördat mig i helgen!
Tänk, en temadag bara om ULL!
 
Där fanns får som klipptes, vars ull man sen fick prova att karda och spinna. Där fanns fina, lokalproducerade garner att klämma på (och så klart köpa) om man ville och det gick att prova på såväl tovning, nåltovning och, vilket var vad jag fastnade för - tvåändsstickning!
 
SÅ roligt att testa något nytt!
 
Där fanns färdiga små muddstickningar uppladga, redo att provsticka från - och efter att ha stickat tio varv på en och samma så valde jag att göra ett undantag i från beslutet att inte köpa något garn och faktiskt köpa loss den lilla stickningen för att få med ett litet "facit" hem för hur det ska se ut.
 
Nu har jag, tack vare kursledaren Lena, fått i alla fall ett litet hum om både räta varv och krokvarv. Hon visade även på små användbara tips och trix, så som hur man skiljer z-tvinnat från s-tvinnat, hon man kan nysta två färger i samma nystan, och hur man kan säkra nystanet med en nål eller sticka när man ska snurra ut garnet (för snurrat blir det!)
 
Jag har varit lite avvaktanda för tvåändsstickning då det känts som det finns så många måsten och icken kring det, så det var skönt att få ta del av Lenas avslappnade inställning där hon menade på att ja, även om z-tvinnat är att föredra så funkar det rätt ok att sticka med s-tvinnat, och att man inte vet om något funkar eller ej förrän man har testat! Den attityden gillar jag!
 
Vad det ska bli av min teststickning får vi se... två lika muddar tror jag inte att jag ska försöka mig på. Det får nog vänta till nästa försök. Men kanske att det kan bli en börs eller ett mobilfodral?

RSS 2.0