Stickat: En Gurkkofta

 
Tillsist så var den så klar - Gurkkoftan till det gurkälskande barnet!
 
Garn: Sandnes Lanett, ca 175g (delvis egenfärgat)
Stickor: 3mm + 2mm till hals och ärmmuddarna
Övrigt: Gurkknappar (köpte mina från Bibbis textil)
 
Stickad uppifrån och ned med ribbade muddar.
Inga konstigheter alls egentligen.
Bara en alldeles vanlig kofta som blev alldeles härligt tunn och smidig och alldeles underbart mjuk och gosig och som jag har på känn kommer att bli en riktig favorit här hemma!

En bit in i arbetets gång när jag började inse vilket kostsamt pillerjoxgöra jag gett mig in på med att färga garn, repa upp och sticka om, köpa nya knappar, fint ullgarn osv. så bestämde jag mig för att satsa på att sticka en storlek som räcker ett tag och inte blir urvuxen på direkten, och ja, just den punkten har jag lyckats alldeles väldigt bra med...
 
Den grå/gröna koftan är storlek 80cl, och tja - det skulle väl göra Gurkkoftan till en 98:a eller så? Minst? Nåväl, med ett rejält uppvik på de ribbade muddarna går den att använda redan nu, och jag känner på mig att jag vad det lider kommer att vara väldigt glad för de där långa ärmarna!
 
Och de små gurkknapparna är ju bara helt ljuvliga!
 
 

Fram med spadarna!

 
Bara att börja gräva så är den där renoveringsbudgeten säkrad!

Kaffe med garn

 
Vi satsade på ministickcafé ute på förstutrappan idag, storasyster och jag.

Jag med en liten koftstickning.
Hon med en robotvirkning.

Fnurra på tråden?

 
Utifall du tycker att bloggen verkar lite mysko, att det fattas bilder ibland och liknande så gissar jag att det beror på att Blogg.se nyligen flyttat hela balunsen med alla bloggares bloggar till en ny plattform med nya fina finesser, men som också tycks vara lite buggig till en början.
 
Jag håller tummarna för att det reder upp sig efter hand!
 
 
 
 
 
 

Sommarens mest använda återbrukspyssel

 
Sommarens (hitills i alla fall) mest använda återbruksprojekt äregentligen ett återbruk av ett återbruk.En gammal spjälsäng som bygdes om och under våra första år här i huset fungerade som staket runt spisarna i köket har nu blivit ombygd till dörrstaket.
 
Delar av hörnstolparna från sängen har skruvats fast i dörrkarmen och bildar skåror där en bit från ena långsidan på sängen kan skjutas ned (och så klart också lyftas upp igen vid behov) Hitills funderar vårt lilla staket helt enligt våra förväntningar!
 
Lite större barn och vuxna kan kliva över staketet och katterna går rakt igenom det. Lillskrotet håller sig däremot kvar på ena sidan vilket gör att vi precis som vanligt på sommaren kan ha dörren öppen utan att behöva oroa oss för att lillskrotet vandrar iväg på långpromenad eller klättrar upp trädkojan för att åka rutchkana med huvudet före. 
 
Det är visserligen saker som i sig kan vara ok, men kanske inte på egen hand. I alla fall inte när man just fyllt ett, är tre äpplen hög och ännu inte förstått kopplingen att vandrar jag iväg för långt så hittar jag kanske inte tillbaka...

Glad midsommar!

  
 
Glad midsommar önskar jag er alla!
 
 
 

Ett enligt mig ypperligt virknålsfodral



Hur man ser på saker beror på vilka referensramar man har.
Allt är liksom relativt.
Påverkat av sin kontext.

Har man haft sovmorgon när man fått sova till sju?
Innebär tre fulla matkassar storhandling eller inte?
Räknas det som egen tid att alldeles på egen hand koka ihop en hjälpligt näringsrik middagsmat och få tre barn nattade för kvällen?
Hur många maskor är "bara några maskor till"?
Hur stor kan en bit choklad vara och ändå räknas som liten?

Nåväl, jag fick hem mina nya glasögon idag ialla fall, och där min optiker (troligtvis?) såg ett glasögonfodral såg jag lösningen på förvaringen av husets samlade virknålar. Två flugor i en smäll, eller kanske snarare nya brillor på näsan och tolv virknålar i ett fodral med plats för många fler!

Utlottning hos Karins konstgrepp

Utifall ni inte  redan tidigare tittat in hos Karins Konstgrepp så tycker jag absolut att ni ska göra det nu. Om inte annat för att hon just nu lottar ut ett tandhalsband som i alla fall jag gärna skulle vilja vinna...


Nässelpesto



Kampen mot nässlorna fortskrider.
Just nu för jag min strid på två fronter.
Dels hands on, brutalt - jag rycker upp dem med rötterna.
Sen mer indirekt - jag försöker få lite nytta av dem som är kvar.
Typ förvälla och frysa in eller göra pesto av dem.

Testade först ett pestorecept med mandel och västerbottensost i som var riktigt gott. Lite meckigt är det dock att skålla mandel, och storasyster som älskar västerbottensost men inte alls är särskilt förtjust i pesto tyckte att det var lite slöseri på så fin ost att mixa ihop den med nässlor... med andra ord; det var dags att experimentera lite själv och resultatet blev en mjölkfri budgetpesto i lite tjockare, bredbar konsistens. Inte helt olikt konsistensen hos jordnötssmör faktiskt.

Nässelpesto med jordnötter

1 l ganska så packade nässlor
3 dl jordnötter
1 dl olja
valfri mängd vitlök

Rensa/skölj och förväll nässlorna (pressa ut överskottsvattnet)
I matberedare med kniv; mixa vitlöken och jordnötterna.
Lägg sedan i nässlorna och till sist oljan.

Passar exempelvis fint på mackan, eller som tillbehör till pasta.


Sommar och lyx

image descriptionimage descriptionimage description

Ja, ibland förbannar jag detta med att bo i eget hus på landet.
Där när det är kallt, vattnet fryser, pannan strular, man får vara tacksam om bilen alls behagar starta och det är mer eller mindre mörkt dygnet runt. De där dagarna när jag längtar in till en hyreslägenhet inne i stan. Utan ansvar. Utan trassel. Bara en hyresavi att betala varje månad.

Men sen kommer våren och sommaren och dagar som denna.
När solen skiner och vinden är ljum.
När allt är grönt och skönt och det snart är sommarlov.

Plötsligt blir det värt de där tunga vintermånaderna och jag blir så tacksam att vi bor som vi bor. Att vårt hem är en plats där barnen kan springa barfota fritt omkring, där lillskrotet kan vandra runt med rumpan barn och plocka med sina pinnar och där det helt utan planering och ansträgning går att låta barnen plantera lite på en vanlig onsdag.

Då talar vi om vardagslyx.
Då talar vi om frihet.

Sicket flyt!

Kan man tänka. Fale Artut hade gissningstävling och jag gissade ganska så rätt och vann tack vare det en härva garn, spunnet av ull från Fales egna Värmlandsfår! Sicket flyt liksom!

...och nu vet jag minsann vad garn jag ska sticka mina nya vantar av!




Maskroskaffe och okynnesshopping

image description
image description

Vi är mitt uppe i examenstider.

Avslut av det som varit.
Omstart.
Uppstart av nya rutiner.

Idag har jag sökt avslutningskläder till storasyster.
I sista minuten så där.
Okynnesshoppat lite och fått mitt kaffe kryddat med maskros.

Tro vad morgondagen har att erbjuda?

(bilderna är klickbara)

Smakråd sökes

image description

Vi har varit ute på vift några dagar och då bilåkande = bilstickning har jag nu nått stadiet att garnet till min möbius snart är slut! Tycker själv att den är lite i smalaste laget som den är nu och funderar på att sticka på en resårstickad kant längst ut. Både för att få sjalen lite bredare och för att accentuera möbiusvridningen.

Frågan är bara vilket garn jag ska använda? De alternativ jag har hemma som kan tänkas passa är Drops delight, där färgerna är fina och rätt passande, men garnet är helt annorlunda, ett Kauni i rött/orange/gult som alltså är precis samma slags garn som resten av sjalen bara en annan färg, och tillsist mitt egenfärgade Kampes garn i lite flammigt brandgult så där som påminner en hel del om Kaunigarnet i kvalitet.

Eller ska jag kanske ha något helt annat?


Min mormors tapeter

image descriptionimage descriptionimage description

Hemma hos min mormor finns några helt fantastiska fondtapeter!

(ännu) en multifunktionell tygbit



Hur många bärsjalar behöver man?
Ja, egentligen inte många alls.
Men det är trevligt att variera sig lite, och det finns ju så många fina...

När jag såg den på bild hos Ooiebeest fastnade jag direkt för färgerna som det orangea inslaget gav! Så låt mig presentera Girasol Metamorphosis Llama. Färggrann och fin, precis som de andra och påminner om vår rabatt i färgen, den med tulpaner och penséer.

Även om jag gillar fina textilier så gillar jag samtidigt att saker får komma till användning, och därför har den nya sjalen redan blivit delad i två delar och blivit en kortsjal och en ringsjal och sjalen med det lila inslaget i detta nu är på väg till sitt nya hem, en bit norrut i landet där den om några månader kommer att få bära en liten, liten bäbis!


Från toppen; Llama, Fusion de Oro och Purpura Llamativa

Med kalasskjortan på



Måde både far och morföräldrar och moster och morbror på besök har vi kalasat mest hela dagen idag och då är  det klart att födelsedagsbarnet ska få en egen kalasskjorta!

Sydd av bomullspoplin i samma modell som återbrukstunikan, fast med långa ärmar och aningens kortare och knäppning fram och tyget har samma fina mönster som svamptröjan som lillskrotet fick i födelsepresent förra året. Detta måste ju för övrigt vara det absolut snyggaste flugsvampstyget?!  (Från Hilco, köpt från Sydilla)



Det börjar arta sig i trädgården


Att "påta i trädgården" är visserligen fortfarande synonymt med att gräva nässlor, men på sina hörn så börjar det blir lite ordning i alla fall! Rabattlådan på framsidan av huset ser ut att kunna bli riktigt fin i år,med alla sina aklejor, borstnejlikor, smultron och annat blomstrande! Tulpanerna och små självsådda penséer är först ut och vallmon har börjat blomma så smått den med, och i den där "buren" i hörnet hoppas jag att det ska klättra luktärtor vad det lider.

Efter inspiration hos Tootitosh har jag testat en ny variant av stöd till våran stora Sibiriska(?) Pion där man inte bara har stöd runt ytterkanten utan även ett rutnät för att ge stöd i mitten. Jag använde de gamla metallstöden som bas och ben och snodde sen ihop kanten och krysset av björksly. Lite lagomt skevt och oputsat så där så att det inte skär sig mot nässlorna och de vildvuxna bärbuskarna. Typ.
Nu håller jag tummarna att det kommer att funka bättre än tidigare års försök till stöd! Hitills har inget vi testat varit tillräckligt och pionen har kollapsat VARENDA år!

Och ja, ni ser ju på lercirkeln runt om hur stor den blir...


RSS 2.0