Regn + sol = regnbågeHär om dagen visade jag upp den halvfärdiga mössan för Lillskrotet och presenterade den som "mycket sol och lite regnbåge" (vi har ju haft lite diskussion kring huruvida mössan skulle vara helt gul eller ej...) och ganska direkt konstaterade Lillskrotet "Vi behöver ju regn!".
 
Va?! Regn?! På en stickning?!
 
Tröga mamman hängde inte alls med... men så fick jag förklaringen - och genast klarade allt! Självklart behöver vi REGN på mössan! För inte blir det någon regnbåge med bara sol inte. Det behövs ju regn också, och det hade Lillskrotet bevisligen koll på! Så nu sitter jag och stickar in regndroppar på mössan av de stackars få klara pärlor jag hittade i gömmorna... eventuellt att det blir ett lite regnmoln på toppen också. Vi får se!
 

Stickat: en randig liten mössa

 
En liten mössa till en mörkögd liten skönhet vars mamma gillar regnbågsskiftande garn har just maskats av! Gillar att varva med denna typen av suuuuuuperenkla stickningar.
 
Slippa tänka.
Bara mata maskor och njuta av färgerna.
 
Stickor: 2,5mm
Garn: Opal Surprise 4060, eller kanske "Leckerbissen 4061" som färgställningen heter numer (det regnbågsfärgade) samt Drops Fabel (enfärgad) i en färg som hette 105 när den köpyes. Två varv av varje.
 
136maskor om jag minns rätt. Stickad runt på rundsticka/strumpstickor och avslutad med spiralformad ihoptagning och en liten knopp, precis som mina tidigare slätstickade regnbågsmössor. Superenkelt och superfint om du frågar mig!
 
 

Lyckad färgning! (mer gult...)

 
Ledighet skall innefatta både nöje och återhämtning. Utifrån detta, samt det faktum att det är just rätt tid, passade jag på att lägga en del av midsommarhelgen till att färga garn! Superskoj! Och jag har nog aldrig varit så nöjd med en växtfärgning tidigare! Fick till en riktigt härligt, mustig gul färg som jag verkligen ser fram emot att sticka av!
 
Garnet är ett sockgarn från Schoppel Wolle av 75% ull och 25% bambu för slitstyrkans skull. Första gången jag testar detta garn, men enligt vad jag hört skall hållfastheten vara densamm som för nylonförstärkt garn. Kan dock tycka att själva garnet känns lite strävare och stummare än de nylonförstärkta sockgarner jag känt på tidigare. Återstår att se sedan hur det är att sticka med och hur det beter sig som färdigt plagg!
 
Färgningen då?
 
Jo, jag färgade med något så basalt som björklöv.
Avkok av björklöv.
Vanliga löv från en alldeles vanlig björk.
Om än en ganska ansenlig mängd då.
(Se till att du har markägarens tillstånd innan du tar löv!)
 
Recept hittade jag några olika när jag sökte på nätet, och det jag till sist gjorde var väl någon slags blandning av dem alla. Principen är ju liksom den samma. Beta garnet. Gör avkok på björklöv. Låt garnet färgas in av avkoket. Sen varierar tider, mängder och temperaturer något mellan de olika recepten.
 
Betade garnet gjorde jag med Alun (köpt på mataffären... varför komplicera saker i onödan?) och jag gissar att det är betningen jag har att tacka för mycket av styrkan i färgen, för de vantar och den basker som också fick ta en tur i en del av björkavkoket fick inte alls samma starka färg. Och kanske att vårt kalkrika vatten påverkade också?
 
Att färga är skoj, och mer färgat kommer det definitivt att bli i sommar på ett eller annat sätt, för jag har visst 3 härvor till av ofärgat garn...
 

Glad gul midsommar...och sabbandet fortsätter

 
Tänkt att det kreativt-destruktiva kan vara så roligt!
 
 
Fast särskilt mycket blev det visst inte kvar av den tvättade sidan...
 
.
 

Stickat: Regnbågs-kamouflage-sockar


Lagom till att sommarlovet börjar är nu mina regnbågssockor klara! Och för dem som tycker att regnbågsfärgat/-mönstrat är gnällt och skrikit och iögonfallande så kan jag hälsa att så inte alls är fallet! Kolla här ovan bara. Smälter in så att de knappt syns! Värsta kamouflagesockorna!

Väldigt basic mönster, ihopkokat från nåt köpemönster + tips från folket på "mitt" stickcafé. Kanske det en engelsktalande stickare skulle kalla "vanilla socks"? Liten kort ribb längst upp bara, sen idel slätstickning. Började med 64 maskor och minskade ned till 60 nån stans halvvägs ned på skaftet. Istickad häl och tå i avvikande färg, bara för att det är snyggt! 

Stickor: 2,5mm
Garn: Regnbågsfärgat Opal från serien "Leckerbissen" 4061 samt enfärgat Drops Fabel 106"To create is to destroy" - sommarlovsprojektet

 
Sommarlovet är här och jag, Storasyster och Lillebror har invigt vårt sommarlovsprojekt - nämligen boken "Sabba den här boken"av Keri Smith. Boken utkom ursprungligen på engelska och uppdraget är, precis som citatet säger, att skapa genom att förstöra.
 
Dumt, slösaktigt och jättekonstigt kanske någon tycker? 
 
Skoj, kreativt och underhållande tycker vi och många med oss!
 
Kom, följ med oss och våra böcker på deras öden och äventyr i sommar! 
 

Stickat: en hel råkostsallad!

 
Jag vet inte riktigt var idén föddes, men så snart jag satte igång kändes det med ens helt självklart att det var just grönsaker jag skulle sticka som doppresent till mina vänners fantastiska lilla unge!
 
Ett fantastiskt roligt projekt har det varit.
Som att måla eller skulptera, fast med stickor och garn då...
 
Morötter har jag stickat förr, men de övriga var nya för mig. Palsternackan, purjolöken, den vanliga löken, rödbetorna, ärtskidorna och den lilla rädisan... Vissa är stickade från roten och uppåt, andra från blasten och nedåt - allt utifrån vad som passade bäst utifrån deras form. På samma sätt har jag valt olika tekniker för blasten beroende på vilket uttryck jag sökt, från enklar flätor med spretiga toffsar på toppen till stickad i-cord snoddar och stora virkade blad.
 
Grönsakerna är alla stickade på 2,5mm strumpstickor och ev. virkade delar är virkade med viknål nr.2. Garnerna är olika bomulls-, lin- och cottolingarner som jag kombinerat för att få tillräcklig täthet i stickningen (vill ju inte att vadden skall kika ut mellan maskorna!) och rätt (nåja) färg till de olika grönsakerna (brunt bomullsgarn och cerise cottolin blev en riktigt fin rödbetsfärg, eller hur?!) Grönsakerna är sedan stoppat med syntetvadd för att vara lätta att tvätta vid behov.
 
Jag har inte följt något särksilt mönster till just mina grönsaker, även om jag vet att det finns många fina häften och mönster. Däremot har bildsökningar på "knitted vegetables" varit en ovärdelig inspirationskälla!
 
Tja, vad ska jag säga? Smaklig måltid och sticka lugnt?!

 
 
 
 

I ❤ lediga dagar hemmavid


Tja, sämre kan en ju ha't! 

Kubb, regn och tårtkalas


Stickar mest bara på hemligheter just nu, och i väntan på att jag kan blogga om det bjussar jag på bilder från helgen som var.

Tårtkalas, det är fina grejer det!
Och kubb likaså!
Regnet däremot, det hade vi faktiskt kunnat klara oss utan denna helg... 

Nåja, en kan inte få allt! 


RSS 2.0