Jag skulle egentligen bara köpa mönsterpapper...... men när jag klickade mig in hos Bibbis textil och såg att hon ju säljer sånna där fina grönsaks- och fruktknappar så kunde jag inte, trots min vana (och princip?) att bara köpa knappar på loppis, låta bli att beställa några små gurkskivor också.

Tänk så det kan bli ibland va...

Nu återstår att hitta ett lämpligt garn till mina nya små knappar!

Hela havet stormar även hos oss
Vi har skapat ett eget litet hav i en flaska för bäbisen att utforska och rulla med. Allt efter inspiration och instruktion hittad hos lilla a.

En flaska, vatten, karamellfärg, matolja och fina saker att lägga i är vad som behövs + ev. limpistol för att säkra att korken inte ska kunna lossna av misstag vid ivrigt lekande.

Fint och glittrigt blev det, och lika rolig för både stora som små...

Så här, dagen efter har oljan tyvärr blivit lite grumlig.
Vet inte om det beror på allt skakande av någon av de saker vi lagt i eller något helt annat, men med den erfarenheten i bakhuvudet så kommer jag nog satsa på massor vatten och bara lite olja i nästa flaska för jo, det kommer nog att bli fler flaskor!

Välkommen vårvinter!Jo, men nu tycker jag allt att vi kan säga att vårvintern är här!

ÄNTLIGEN!
En liten snöfrestelseLäste inne hos Med nål och tråd om den bruna modd hon tvingas sladda runt i och tänkte därför bjuda på en bild från idag.
Nysnö, solsken, plusgrader med trots det varken modd eller slask i sikte!
En äkta liten snöfrestelse - varsågod Elin!

...och joj, jag tog nog i när jag skrev att vi har snö fram till midsommar. Det allra mesta brukar ju faktiskt vara borta redan till Valborg.

Titta titta vad jag har fått i present!
Med risk för att låta som en skytsam modebloggare, men... tittatittatitta vad jag har fått i födelsedagspresent av mina syskon!

En härligt röd batchel-väska från The Cambridge Satchel Company, eller som min bror presenterade den när jag fick den;
"En finfin gympapåse från Camebridge Satchel Company, och så en röd väska att trasportera gympapåsen i".

...för ja, jag har ju faktiskt fyllt år! (Jämnt dessutom!) Fast det planerade firandet blev inte alls som det var tänkt då själva födelsedagen försvann i feberdimmorna. Istället så har det blivit lite firande här och där, och det i sig har inte har varit helt tokigt faktiskt, även om jag gärna stått över orsaken till det. Lite som att ha en sån där hård karamell att suga på istället för att tugga i sig en gelegodis på en gång?

Och fina presenter har jag fått! Roliga och användbara har de varit dessutom, så som till exempel nya bromsar till bilen, Harry Potter filmer och presentkort på garn - och så den fina röda väskan!

Appropå garn så är väl den här väskan i ärlighetens namn inget vidare som stickväska, men den där tygpåsen den kom i är nog perfekt som stickpåse för en koftstickning...

Lite lördagNär det är lördag kan man till exempel ta itu med uppröjning av den där köksbänken som helt grott igen eller kanske slappa lite soffan med lite lördagsgodis. Man kan även passa på att baka semmelbullar, både till bröstsemlor och vanliga, eller så kan man glädjas åt att storasyster fått nya skidpjäxor och allt roligt papper som följde med dem!

Och så kan man passa på att fika semla till mellis, nu när det ju faktiskt fanns nybakade semmelbullar...

Är det detta man kallar produktutveckling?Dammsugare eller lära-gå vagn?

Sammalika, typ. I alla fall om du frågar bäbisen.


Hoppas ni får en fin helg, alla ni där ute i cyberrymden!

På stickorna: Pippitröja 1.1Efter en tids velande blev det, efter kraftiga påtryckningar av storasystern som menade att jag faktiskt borde följa den idé jag hade från början, nya tag med Pippitröjan.
I mitt sökande efter inspiration till tröjan hittade jag många olika varianter på dessa Gotländska fiskartröjor och Pippitröjor. Slätstickade och ribbade. Breda ränder och smala. Vissa väldigt zick-zackiga, andra mer jämnbreda.

Själv fastnade jag efter lite teststickande och efter att ha repat upp första tröjförsöket för dessa rätt breda ränder med bara små "piggar". Tror att de kommer att göra sig bra på den här tröjan!

En fundering dock efter mönstersökandet - varför går så oändligt många mönster ut på att sticka både fram- och bakstyckena och ärmarna för sig för att sedan monteras ihop i efterhand? Är det bara tradition eller finns där någon vinst i allt detta monterande som jag missat? Är det kanske lättare att sticka eller blir passformen väldigt mycket bättre?

Själv satsar jag på att sticka fram- och bakstycket i ett och sedan plocka upp maskor för ärmarna och sticka även dessa på strumpstickor. Allt för att minimera monterandet. Återstår att se hur det fungerar....

Hjärtligt pyssel
Lite suddiga bilder så här på kvällskvisten, men girlangen blev fin!
Lite rött snöre och glittriga piprensare var vad som behövdes.

Och så två pysselsugna barn och en pysselsugen mamma.

Förståss.

På och avVi har två lägen här hemma just nu.

Krypakrypakrypaställasiguppochklättra och sovande....
 

Härliga helg
Ibland är det extra fint med helg.

Som när bäbisen leker med katten.
(Eller om det är katten som leker med bäbisen? Lite oklart det där...)
Eller när man får äta pannacotta med hallon till efterrätt.

När det är soligt och milt ute.
Så där så att man inte vill gå in.

När den där disken, tvätten och dammsugningen bara blir en parantes mitt i allt det lediga och man får vara tillsammans utan krav och stress.

Som den här helgen med andra ord.VeligstickningHjälp! Jag vet inte vad jag ska sticka!

Eller rättare sagt så har jag alldeles för många alternativ och är allt för velig för att kunna bestämma mig för i vilken ände jag ska börja...

Finnes: 3hg vitt Raggi, 1hg rosa Raggi, 1hg turkosblått Raggi
Behöves: Tröja till bäbis storlek ett år sissådär

Ursprungstanken var att det skulle bli en sån däringa Pippi-tröja av garnet. Ja, jag började faktiskt sticka på en här om dagen, men repade upp efter lite drygt fem centimeter då jag inte blev nöjd med den typen av rand jag valt. Och nu står jag här i valet och kvalet om jag ska köra vidare med Pippi-tröja 1.1 med ny randning eller om jag ska skita i det vita garnet och satsa på en rosa/blå-randig tröja istället? Eller strunta i det färgade garnet helt och ge efter för att till sist sticka en tröja med flät-ugglor på? Sånna där snajdiga ugglor som jag tidigare stickat på en mössa och lämna den där Pippi-tröjan till senare?

Velig, veligare, metamorphosis...

En mycket rosa och lite volangig sjal


Detta var stickningen jag just avslutat och som nu flyttat hem till Pejgan för att värma henne nu i vinter. Som vanligt när jag stickar/syr/skapar till någon annan sker det med lite lätt oro kring om det ska blir bra och om mottagaren ska gilla det. Skulle jag kanske gjort på något annat sätt? En annan modell? Annat material?

Valet att göra den här sjalen lite assymetrisk var ett av de där valen som jag hunnit ifrågasätta mååååånga gånger under skapandets gång. Tanken är att det ska gå att ha lite så snedden så där när man har den svept om sig, med "snibben" ned över ena axeln samtidigt som sjalen ändå är bred nog för att värma ryggen (se bilden här under). Samtidigt ville jag ju att sjalen skulle vara liksidig nog för att inte kännas sned de gånger den används ihopkorvad som halsduk...

Så här när sjalen är klar och blockad kan jag tycka att det blev rätt bra med det assymetriska. Och framförallt är jag glad att jag valde att avsluta med en volang denna gång! Den passade fint ihop med det väldigt cerisa garnet och gjorde liksom sjalen lite roligare!

Mönster: Mönster är överkurs just nu. Här fristickas det!
Garn: Bambino ull, sissådär 130g eller så?
Stickor: 5½ mm lååååång rundstickaAng. detta med ett projekt åt gången eller inte så vill jag förtydliga att jag verkligen inte är en enprojekts-människa! Har jag mindre än tre stickningar igång samtidigt så känns det lite konstigt faktiskt, oftast är det 3-4-5 på G + då alla de som ligger på planeringsstadiet som jag inte ens försöker räkna...

Ibland kommer jag dock till ett stadie där jag faktiskt får lov att lägga band på mig själv och faktiskt se till att få klart ett projekt innan jag tillåter mig att börja på något nytt. Det kan vara gånger som nu när jag stickat åt någon annan eller gånger då jag faktiskt måste få loss stickorna från ett projekt för att kunna börja på nästa!

(det sistnämda skulle ju i och för sig kunna gå att undvika genom att köpa dubletter av de stickor jag använder mest...)


Avslut - nystartEn del av nöjet med att ha avslutat en stickning (mer om den kommer när den nått sin mottagare) tycker jag är att på allvar få börja klura och planera nästa stick-projekt!

Gjutna ljus

När jag var liten brukade min mormor och morfar spara ljusstumpar för att sedan ha för att "mata" marschallerna vid jul och nyår för att de skulle brinna lite längre. En form av återbruk helt klart och ett bra sätt att få ut mesta möjliga av ljusen!
 
Själv har jag i sann återbrukspysselanda blivit lite nyfiken på detta med att ta vara på ljusstumpar och överblivna bitar av blockljus för att sedan kunna  gjuta egna ljus! Där, strax före jul hade vi tillsist lyckats samla ihop en rätt skaplig hög med stumpar och bitar som kunde smältas ned!Jag hade sett på olika bloggar hur man liksom gjutit in klumpar av vit ljusmassa i färgade blockljus och tänkte att det måste ju testas!
En konservburk i storköks-storlek blev ett bra och billigt (=gratis) kärl för att smälta alla våra stumpar där i sitt vattenbad.Juicetetran och de använda engångsmuggar visade sig fungera fint som gjutformar, även om sugrör kanske inte var det stadigaste att fästa vekarna på? Jag tror faktiskt att jag ska satsa på nåt i stil med grillpinnar nästa gång...

Efter att ha väntat i vad som enligt barnen var närmar en eeeeevighet hade ljusmassan tillsist stelnat och vi kunde vi till sist riva upp våra formar!  Och vad hittade vi då?! Jo, tre färdiga ljus!

Det syntes visserligen inte så mycket av våra vita klumpar i de rosa ljusen, men de blev rätt fina ändå! Frågan är bara vad som är upp och ned på dem?

Nåväl, de brinner bra våra ljus i alla fall, och en ny omgång ljusstumpssamlande har startat...
 

Och de nominerade är...

I kategorin "saker som underlättar min vardag som småbarnsförälder" vill jag idag nominera:

- Kattmat som säljs i påsar med ziplock-förslutning
- Resterna från gårdagens middag som efter värmning blir dagens lunch
- Trappgrindar
- Bra bärdon
- Amning
...och så mycket hade vi för vårt försök att rädda undan katternas mat- och vattenskålar genom att flytta dem från köksgolvet till trappen!

Alldeles egna ministickor
Vi hade plötsligt lite stickbrist här hemma så med hjälp av några träpärlor, lite superlim och några strumpstickor skapade vi oss ett par uppsättningar minstickor. Alldeles lagom för den där disktrasestickningen som är smidig att ha igång parallellt med större projekt eller att plocka fram när barnen vill testa att sticka.

Men varför, varför förstöra fina strumstickor genom att limma pärlor på dem när man lika gärna kan sätta på gummisnoddar som stoppar tänker du kanske nu?

Och absolut - är man rädd om sina strumpstickor och gärna vill kunna fortsätta använda med som just strumpstickor är ju varianten med gummisnoddar jättebra. Men om man som jag, satt med en halvudda uppsättning av loppisfyndade strumstickor som ändå aldrig används då jag föredrar trästickor framför metall (och den femte stickan dessutom är böjd vilket jag tycker är rätt irriterande!) så tycker jag att detta är en mycket roligare och finare lösning!

Har funderat på att pimpa våra stickor ännu lite mer.

Kanske de skulle passa med en strassten på toppen, lite målade prickar eller ränder eller kanske lite glitterlim för att glamma till stickandet lite?

RSS 2.0