Tulpaner, tulpaner - ljuvliga tulpaner!

 
Ljuset har kommit tillbaka!
Ja, det är rent av så att solen värmer lite när det är som finast!
Och det finns tulpaner i butikerna!
 
Hurra!
 
Det finns hopp om en vår även i år!
 
 

Det är detaljerna som gör´t

 
En sak jag investerat i till mig själv denna vinter är ett par täckbyxor. Ett par bra täckbyxor. Och i mitt sökande efter detta paret bra täckbyxor, som innebar provande av X-antal olika par skid- och täckbyxor i stadens olika sport- och friluftsbutiker blev det väldigt tydligt att det är detaljerna som gör´t!
 
Jag insåg nämligen att det inte var så "bara" att hitta ett par passande täckbyxor som jag hade trott. Framför allt inte när skidmodet just nu tydligen innebär tighta och lågt skurna byxor (kom igen, det är ju som att BE om att få in snö innanför kläderna vid första bästa vurpa!) och gärna med rätt trånga snölås också, om där ens fanns några...
 
Nåja, efter idogt provande återkom jag till det par jag provade först av alla, ett par från Bergans, som visserligen kostade sina saftiga kronor, men med tanke på att jag köper täckbyxor ungefär vart 15:e år känns helt överkomligt när jag slår ut det per år!
 
Vi pratar smidigt tyg som ändå ska vara vattentätt.
De är rymliga utan att för den skull bli bylsiga och trilla av.
De är lite högre skurna bak för att minimera kyliga missöden med snö innanför kläderna (och vill du vara riktigt säker på att vara skyddad så följer det med hängslen att knäppa på om du vill)
De går både att öppna upp och att spänna åt runt fotlederna.
De har snölås - som är öppningsbara även de.
 
...och det bästa av allt nästan! Ser ni den lilla haken längst ned på snölåset? Det är en sån där hake som en hakar fast i kängorna för att hålla byxbenen på plats! SÅ smart! Det är detaljer som dessa som liksom lyfter hela plagget, och jag njuter av att kunna hålla mig varm och torr i vinter!
 
 
 

Stickat: Inspira cowl

 
Den har varit färdig ett tag redan, men det tog visst lite tid att fånga Inspiran på kort!
 
Mönster: Inspira Cowl av Graphica (jag stickade den modell som heter "Steampunk")
Stickor: 4½mm rundstickor
Garn: Drops Delight + Silkbloom Fino från BC Garn, lite egenfärgat Gästrike 2tr från Järbogarn och en del svart alpaca garn som jag inte kommer ihåg var det kommer från (ett bra restgarns-projekt med andra ord!)
 
Jag är både nöjd och inte nöjd med det här projektet. Eller ja, mest är jag jättenöjd faktiskt. Jag gillar verkligen effekten av ribbningen som mönstret bygger på, garnerna ser ut att fungera fint ihop och det var ett bra projekt för att verkligen utnyttja de där små resterna av fina, men udda garn som inte skulle räckt till något "eget".
Det jag inte är nöjd med är storleken och passformen, utifrån att jag från början hade tänkt den till mig själv. Den är liksom både för stor och för liten på samma gång. För stor och yvig för att fungera som HALSkrage, men samtidigt för tight för att nå ner över axlarna (och då råkade jag ändå lägga upp några extra maskor)
 
...men som tur i oturen så är ju storasyster lite mindre än vad jag är så på henne sitter den som en smäck! Dessutom så gillar och passar hon i samma färger som jag, och hon blev jätteglad vid erbjudandet att överta Insiran, så den fick helt enkelt bli hennes istället, till glädje för oss bägge!
 
Är lite sugen på att sticka en till enligt samma princip, fast till mig själv då. Och då antingen mindre så att det blir som en halskrage bara, eller rejält större så att den sitter lika som denna sitter på storasyster!
 
 
 

Lite kluvenJag vet inte riktigt vem jag känner mig mest som - Hamlet eller Indiana Jones?
Kanske är en fråga om dagsform?


Hur som helst så är ljuslyktan skitsnygg och stencool, designad av Ludvig Löfgren för Kosta Boda som en del i serien "Still Life" och en födelsedagspresent till mig från min käraste!

Sicken kalashelg!


Alltså, det är ju himla trevligt med kalas! 
Med besök och firande och sällskap av familj och fina vänner! Och GOTT dessutom!

Presenter fick jag också! Både ved och tulpaner (precis som jag önskade mig) och en slant för att kunna köpa ännu mer tulpaner (har jag sagt att jag tycker om tulpaner?) Ett gäng fina små träknappar och ett par härligt blommiga Mon Ami-koppar som lyckligt nog också hann invigas innan de sista gästerna begav sig hemåt! 

(Vi kallade det teambuilding för te-koppar, viktigt att komma in i gänget du vet...)

Stickat: Julklappsvantar 2013 #3

 
Tredje och sista paret ut bland de vantar jag stickat i julklapp!
Här satte dock tid/ork stopp och min systers pojkvän som var mottagaren fick bara en vante i sitt paket på julafton. Den andra fick han nu efter nyår. Men den blev i alla fall klar i tid till att vi faktiskt fått lite riktigt vinterväder!
 
Tänkte att de skulle få matcha lite lagomt så där, min syster och hennes pojkvän så designen blev väldigt lika. Dock olika grad av färgrannhet för att passa hur de brukar klä sig.
 
Garn: Trysil Garns Iglo till den Lettiska flätan och Järbo garns Lovikka till resten av vanten.
Stickor: 4mm till uppläggning och flätan, 5½mm till resten av vanten.
Mönster: 40 maskor till uppläggning och den Lettiska flätan, minskade sedan till 32 maskor när jag övergick till Lovikkagarnet. Stickade som vilka basic Lovikkavantar som helst, fast i min tappning då...
 
Nu börjar det vara hög tid för att jag ska sticka ett par vantar till mig själv också! Saknar att ha ett par riktigt varma Lovikkavantar!
Funderar lite på färgsättningen... klassiskt polkagrisrandiga kanske?
Med en fläta i lila/svart?
 
 

När advent susade fram i warp speed...
Ett år när december månad liksom rusat fram i warp speed och vi rensat rätt friskt i schemat för att hinna och orka de viktigaste är det skönt att hoppa över det där med julkort och satsa på små nyårs hälsningar istället! 

Kan rekommenderas!

Färgvalet är med ens fasligt fritt och  det nya året är dessutom mkt längre än advent och december så det där med tidspress slipper du i princip helt!

(Några albumsidor till barnen blev det också, när liks papper och klister var framme! Lika bra att passa på!)

Stickat: Julklappsvantar 2013 #2

 
Andra paret ut i Julklappsvantsparaden!
Ett par gladrandiga vantar till Lillebror!
 
Färgerna och randningen är efter hans egna önskningar, och vantarna har också redan blivit använda flera gånger under jullovet, så jag vill nog kalla detta ett mycket lyckat projekt!
 
Garn: Trysil garn´s Iglo
Stickor: 4mm
Mönster: Ja, det var ju det där Lovikka-vant-mönstret från Järbogarn som jag utgått ifrån, fast med andra stickor, annat garn och lite annan passform...
 
Det enda som inte var helt lyckat var att de inte var helt klara till julklappsutdelningen, men som tur var så hade Lillebror överseende med det! Här vidfototillfället på juldagen var de dock klara och färdiga!
 
 
- Mamma, fotar du min feja nu?
- Nej, inte om du inte vill. Du får hålla för om du vill.
 
 

Bojkotta eller inte bojkotta?Egentligen så får ju bara själva förekomsten av att där finns en kategori som är uppmärkt "tjejspel" mig att börja se rött, sparka bakut och vilja bojkotta allt sammans!

Samtidigt så sitter jag där, en smula kluven.

För min unge gillar "torka vovvarna"-spelet.
Och jag gillar min unge.

Stickat: Julklappsvantar 2013 #1

 
Det första paret ut bland julklappsvantarna var ett par till min syster! Garnet är ett jag (om jag minns rätt) köpt från MLY syr och stickar när hon gallrade i sitt garnlager och känns som ett tunnare Lovikka-garn, ungefär.
 
För många år sedan stickade jag Lovikkavantar efter Järbogarns gratismönster, så det är väl detta jag utgått ifrån, fast då längre i en längre modell med förlängt skaft, ett annat garn, andra stickor, utan uppvik runt handleden och utan de klassiska broderierna, startade med en Lettisk fläta och med fler upplockade maskor när tummarna ska stickas än vad mönstret anger.... ok, jag har kke inte kvar så jättemycket kvar av det där mönstret, så vi får väl säga att jag stickat ett par basic vantar helt enkelt, inspirerat av klassiska Lovikkavantar! En sak är i alla fall säkert, och det är att jag startade med 36 maskor!
 
Lite lätt tovade och uppborstade på insidan (inte på utsidan för att sabba ränderna...) för att göra dem varma och gosiga!
 
Garn: Iglo från Trysil Garn
Stickor: 4mm
Mönster: basic vantmönster, inspirerat av klassiska Lovikkavantar
 
Nåväl, jag är nöjd med resultatet och jag hoppas att min får hålla händerna varma i vinter!
(och själv hoppas på att hitta tid att sticka ett eget par också, skulle behöva ett par nya vantar för egen del också)
 
Förresten, mitt bästa tips för att hålla händerna varma är att köra med dubbla vantar! Först ett par tunnare/tightare vantar, gärna i ull så klart, och sen ett par sånna här, lite tjockare och lätt tovade utanpå! Värdelöst att ha när det är snöbollskrig, men jätteskönt när det är riktigt kallt!
 
 

RSS 2.0