De e så schööönt!...för att citera Lillskrotet. Och ja, jag kan bara hålla med!

Hej barfotadagar, vi är redo!

Vår omgivning och hur den påverkar oss


”Skilsmässosängen”
 

Jag tycker att det är lite intressant att läsa olika Feng Shui böcker och bloggar. Vissa delar ställer jag mig frågande till, så som vikten av olika typer av kristaller på specifika platser och särskilda klockor för att rena enerergier (och sånna påfund som att gömma skivstångsvikter under soffan för att förstärka metall-elementet i vardagsrummet, men det låter ju mest som någon som fått hela teorin om bakfoten? Eller?) men väldigt mycket upplever jag är applicerbart generellt, även inom andra förklaringsmodeller, och även om du inte känner att det är riktigt din grej att ha rökelse och kristaller hemma.

 

För oavsett om vi talar i termer av feng shui, miljöpsykologi eller vanligt bondförnuft så säger de detsamma – vår omgivning påverkar oss! På samma sätt som vi påverkar vår omgivning så blir vi påverkade av vår omgivning. På gott och på ont.

 

Ibland är vi fullt medvetna om det. Som när vi kliver in i ett rum där vi direkt ger oss lugna, eller för all del, ett rejält stresspåslag.  Vi väljer att servera maten ur den där fina skålen fast än det bara är en vanlig tisdag bara för att vi vet att vi då upplever att maten smakar så mycket godare.

 

Lika ofta är vi kanske medvetna om att vi gör på ett visst sätt, men vi har aldrig reflekterat varför vi gör och känner inget behov av att fundera på det heller. Vi bara fortsätter att sätta oss på samma stol i matsalen, ta samma väg över torget.

 

Och sen kommer vi till de tillfällen där vi blir påverkade utan att riktigt vara medvetna om det. Ibland är det ju jättehärligt. När vi, utan att riktigt veta varför, känner oss lugnade, inspirerade eller vad det nu kan vara, bara av att stiga in i ett rum. Samtidigt blir vi lika ofta negativt påverkade, ibland utan att vi är riktigt medvetna om det. Placeringen av vårt skrivbord på jobbet (troligtvis styrd av någon annan eller av praktiska orsaker) gör kanske att du känner dig blottad och utsatt, vilket gör det svårt för dig slappna av och släppa loss din kreativitet, vilket gör att du känner att du inte bara känner ett obehag när du är på jobbet utan även känner att  du misslyckas med dina arbetsuppgifter? Eller alla de där högarna med papper och kläder som har samlats där hemma? Där du kanske inte är medveten om den där extra tankemödan som krävs för att hitta det där plagget du letar efter, och där du inte lägger märke till hur du varje gång du ska ta eller lägga tillbaka något i den där pappershögen behöver koncentrera dig på att parera för att den inte ska rasa. Du tänker att du har vant dig vid det, att det inte påverkar dig, det har ju varit så där så länge, men lik väl tar det energi från dig.

 

Jag upplevde en sån aha-upplevelse om hur min omgivning påverkade mitt mående när vi var på sportlovsresa.  Jag, pappan och lillskrotet delade, precis som vi allt som oftast gör hemma, en dubbelsäng, men lik väl så kände jag mig SÅ ensam! Det kändes verkligen helt bakvänt. Vi som under den veckan umgicks mer och närmare än vad vi gör hemmavid, både med varandra inom vår familj och med våra nära vänner – och likväl kände jag mig ensam? Sen, efter några nätter slog det mig. Den hyrda sängen var visserligen en dubbelsäng, men dubbel i den bemärkelsen att den bestod av två separata sängar, med två separata madrasser och två separata bäddmadrasser, som dessutom gled isär från varandra under nätterna. Vi låg där på var sin säng. Nära varandra visserligen, men med en tydlig gräns mellan oss. Jämfört med vår egen säng hemma, där vi har en ”hel” dubbelsäng med en enda stor madrass där man kan ligga lite huller om buller, som man känner för. En säng utan sprickor som separerar dem som sover i den.

 

Jag tror inte att jag egentligen sov så mycket bättre när jag kommit på vad som störde min sömn där i ”skilsmässosängen” men när jag kommit på vad som låg till grund för den där känslan av ensamhet  kunde jag kompencera med lite extra kramar när jag vaknade istället. ♥

 

Trots att jag redan tidigare tänkt en hel del kring detta hur det vi har omkring oss påverkar vårt mående blev jag ändå överraskad över hur starkt påverkad jag blev bara av en säng. En säng som jag dessutom bara sov i under en vecka! Tänk då vilken påverkan våra egna hem, platsen där vi spenderar största delen av vår tid, har på oss!

 


Tips: Utlottning hos Borgmästaren!

 
Tips! På bloggen Mitt hem är min borg lottar Borgmästaren ut fina tennarmband!
Klicka in där du med om du är sugen på en chans att kamma hem storvinsten, eller förresten, gör inte det. Lämna gärna armbanden till mig och Lillskrotet... ;)
 
 
 
Utlottningen pågår tom. 30/4 2014
 

Sockutmaning (fast lite på sidan av)Jag har ju mitt ständigt pågående utvecklingsprojekt - strumpstickningen. Och jag blev allt lite sugen att haka på Dödergöks sockstickningsutmaning! Dock var jag lite för sent ute för att få plats att blogga på den gemensamma utmaningsbloggen, och egentligen var det väl lika bra det. Ytterligare saker att hålla reda på och vara aktiv inom är INTE vad jag behöver just nu...
 
Men vilket som! Min strumpstickning har jag ju hur som helst tänkt fortsätta att utveckla när tid och ork till det finns, och det kommer troligtvis ske med mycket inspiration från alla de andra som (officiellt) är med på Dödergöks utmaning!

Påskafton = äggjakt
Ni som följt min blogg en tid känner säkert till hur äggjakt är en obligatorisk del av påskaftonen hemma hos den Metamorphosiska familjen, och detta år är inget undantag!

Storasyster och Lillebror tog täten och Lillskrotet hängde på så gott det gick, och efter en halvtimme var alla äggen funna!

Som vanligt är det barnens plåtägg som fyllts och göms. Fina att ta fram och använda år efter år, och tåliga nog för att kunna gömmas även utomhus! 


...och det slog mig nu, Lillskrotets ägg är ju faktiskt GULT! Sicken oplanerad tur!

GLAD PÅSK 
Hängde inte riktigt med i svängarna här de sista veckorna. Hipps vipps så var i visst mitt i påskveckan! Tur att storasyster gjort sitt för att komplettera påsk-stylingen här hemma med sin flock styrolit-kycklingar!
 
Önskar er alla en glad och skön påsk!
 

Alla dessa sjukdagar
Det börjar likna en dålig vana. Alla dessa sjukdagar, med skruttiga barn och föräldrar som varvar ompysslandet med jobb och pusslar med sina att-göra-lisor så gott det går. Ingen farlig sjuka, inte alls. Och sjuklingarna är i regel vid gott mod, så den delen är lugn.

Men allt detta pusslande och omprioriterande av föräldrarnas att-göra-listor!?! Vems möte är viktigas denna förmiddag? Och hur ser eftermiddagen ut? Boka av, boka om, växla av varandra i hallen och uppgifter som samlas på hög...

Tänk ändå om det vore så att en för varje dag som faller bort på grund av egen eller annans sjukdom eller någon annan orsak ur kategorin "ingen vill ha det och ingen rår över det" skulle få ett par, tre dagar där en är superproduktiv? Några dagar där allt bara flyter på? Inga telefonköer, ingen skrivkramp eller strulande maskiner. Bara kreativitet, produktivitet och flyt dagen igenom. Är det så mycket begärt?

Stickning anno 1986

Hittade en sticktidning i väntrummet när jag jobbade senast. Den var tydligt märkt "sparas" på framsidan, och sparad har den bevisligen blivit!
 
Året var 1986. Axelvaddarna var tjocka och breda. Modellerna väldigt peppiga och glada. Garnfärgerna hade fruktiga namn som "mango" och "mandarin" och ville man beställa garn eller beskrivningar var man välkommen att ringa till Marks & Kattens kundtjänst där man fick prata med någon av de trevliga telefonisterna som satt på Televerket.

Ska vi byta grejer?
Liksom många andra i landet la jag och storasyster en del av vår lördag på att vara med på Naturskyddsföreningens klädbytardag! Ett mycket trevligt arrangemang måste jag säga - på alla sätt och vis!
 
Det där med att sälja/skänka och köpa begagnat har jag ju provat på i alla möjliga former, Från att bara ärva och skänka vidare till vänner och bekanta till att köpa och sälja via annonser, varit med och arrangerat bytardagar, skänkt/köpt på loppisar osv men detta var faktiskt första gången jag provat på det här upplägget med att lämna in saker och få en biljett/sak som sedan fungerar som betalmedel för de saker du vill byta till dig. Om du vill byta till dig något alltså. Om inte så går överskottet vidare till second hand.
 
Själv hittade jag en jeansklänning av märket "Finn Flare" (tänk 70-tal, A-line... mmmm) och storasyster, ja hon såg till att ekipera sig inför sommaren! Inkl. ett par boots inför kommande säsong.
 
Vårt saldo för dagen var i alla fall att vi kom där ifrån med färre saker än vi kom dit med. Och storasyster fick en uppdatering av sin garderob. En mycket välbehövlig sådan visade det sig när vi kom hem och gick igenom hennes byrå och sorterade ut alla tröjor, toppar och tunikor som visade sig ha blivit urvuxna över vintern.
 
Och ja, efter avslutat klädbyte tog vi en tur på stan och kontrasten blev så tydlig! Från återbruk i både tanke och handling. Med plagg som lever vidare hos nya ägare där varje återbrukat plagg innebär en liten men fortfarande en viktig besparing av jordens resurser -  till alla dessa nyproducerade varor som hänger sida vid sida, presenterade i en kontext som är utformad enbart för att locka till ökad konsumtion.
 
Ja, den stadsturen lämnade en viss bismak...
(och nej, vi gjorde inga nyköp)
 
.
 

Stickat:Searching for the perfect sock #2

 
Ett ständigt pågående projekt som jag har är att hitta den optimala stickade sockan. Med optimal menar jag i det här fallet varken att det är sockan med den ultimata passformen, vackraste mönstret eller så.
 
Det jag söker efter är saker som hur  många maskor som är lagom för mina fötter utifrån just min stickfasthet på de stickor jag stickar med. Hur långt jag ska sticka mellan hältråd och tå på sockor med istickade hälar. Och ja, så klart vilken modell och metod som innebär en lagom balans mellan god passform och enkelhet i stickningen då jag ofta har sockor som "stickavaränjagär"-projekt när jag inte är intresserad av att följa några mönster. Och tja, det börjar ta sig så sakteliga!
 
Några slutsatser efter de här sockorna:
 
- Rundstickorna har tagit över även inom strumpstickningen.
- 60 maskor runt foten känns rätt bra.
- Om jag lägger till fyra maskor på varje sida när jag ska sticka hälen (så att den stickas på 68 maskor) blir passformen mycket bättre.
- Det där med olikfärgade tår och hälar blir ju himla snyggt tycker jag!
 
Det jag är mindre nöjd med är att skaften kasar ned...
 
Nästa par till mig själv tänker jag ska bli ett par från tån och upp.
Måste ju prova mig vidare bland metoderna att sticka strumpor!
 

 
(Garnet är Drops Fabel och jag har stickat på 2,5mm stickor)
 
 
 

RSS 2.0