Gräslök som snittblomma?Har just upptäckt att gräslök passar alldeles utmärkt som snittblomma. Detta kanske var allmänt känt redan, men för mig var det nytt, och jag tycker allt att den mer än väl uppfyller kraven för en bra snittblomma!

Vacker till färg och form.
Håller sig fin länge.
Skräpar inte.
En angenäm doft.

Vad mer kan en begära?

Säg hej till katten Essi!
Men! Jag har ju glömt att presentera vår nyaste familjemedlem, nämligen katten Essi!

Essi är en katt som tycker om att vara ute. Ja hon kräver i princip att få vara ute, och då det stod klart att hennes matte tillika min vän skulle flytta till ett ställe där det inte skulle fungera att ha en katt vandrandes fritt bestämde vi oss för att erbjuda henne ett nytt hem. Först på prov en tid, och nu mer permanent.

Vi gillar Essi.
Essi verkar gilla oss.

Den som inte är helt förtjust i upplägget är Loka, den katt vi har sedan tidigare. Hon ser, i sann kattanda, inte alls vitsen med en till katt i familjen. Vaddå? Vi har ju redan henne liksom?! Varför EN TILL?!

Just nu befinner de sig i läget samexistens vilket ändå måste ses som en smärre succé med tanke på hur svårt det tydligen kan vara att föra samman två vuxna katter!


Vad ska man göra med rädisor?Vi har jättefina små rädisor just nu. Små, runda och läckert röda. Men hur ska de ätas egentligen? Vad kan man göra med dem? För ärligt, att äta dem råa är väldigt pepprigt och starkt...

Har provat att steka upp dem i lite smör vilket gav dem en helt annan smak! Funderar även på att ugnsbaka dem tillsammans med andra rotsaker - men finns det måhända ännu fler sätt att tillaga dem?

Peppriga eller ej, vilken lyx det är att kunna gå ut och plocka in sin egen, superfärska sallad! Framförallt spenaten ur ju helt ljuvligt god!
Dags igen - tid för ny kalender!
De senaste åren har jag använt mig av läsårskalendrar vilket är väldigt smidigt när en lever i en värld som räknas i terminer och läsår - och lagom till midsommar är det dags för byte av kalender! 

Jag fortsätter vidare på en gammal favorit - loggkalendern där varje uppslag har en blank sida, fri för skisser och anteckningar, och en kalendersida med veckans dagar/datum. Dessutom, vilket nästan är det bästa (näst efter att de har gummisnodd runt sig så att alla lösa lappar håller sig kvar) är att de är utformade sån att en själv lätt kan dekorera fram och baksida!

Frågan är bara hur årets kalender ska se ut? Foto? Kollage? Medryckande citat?

Tur att inga traditionalister var med...

Sillen stod kvar i sina burkar i kylen och dansen runt midsommarstången och säckhoppningen ersattes av studsmattsskuttande och Mario Kart. De där knappa tio graderna, blåsten och regnet förtog visserligen mycket av det somriga i midsommarafton, men midsommar  blev det visst i alla fall, men både god mat och sticksällskap!

Tips: Lek med maten!Dagens tips: Lek med maten!
 
Här har vi gjort "Philofixägg", alltså format kokta ägg på samma sätt som Philoméne gjorde på Philofix. Enkelt och skoj! Du bara tar ett nykokt ägg som fortfarande är (väldigt)varmt, skalar det och formar på valfritt sätt, låter kallna och voila! Du har ett "Philofixägg"!
 
Spetsen på hjärtat formas emd en bit mjölkkartong, och fördjupningen upptill på hjärtat formas med en grill/blompinne - och alltsammans säkras med gummisnoddar. Sen, in i kylen, och någon timme senare har du hjärtliga ägg!
 Sytt: Första (men inte sista) paret haremsbyxor


Capoeira-a-like-posen får ni se som en bonus...
 
Alltså - haremsbyxor! Vilket plagg! ♥
 
Och nu talar jag inte om sånna tights med lite extra häng/puff kring rumpan som går att köpa i vanliga butiker, utan jag pratar om de där superpuffiga som sys av två rektanglar bara. En rektangel till benen och en till linningen. Dessa två blir tillsammans den ultimata mixen av byxor och kjol så här till sommaren!
 
Jag sydde efter DENNA TUTORIAL som jag hittade hos Be My Goth. Enkel och lättfattad i mitt tycke - och resultatet blev ju kanon, även om jag lyckades med konststycket att i princip sy hela byxan två gånger på grund av lite feltänk och materialproblem...
 
Typ så som att;
 
...den stora rullen med svart tråd som jag VET att jag har, var puts väck borta lagomt till att jag ÄNTLIGEN fick tid att sy.
 
...lyckades först få fel sida ut på byxdelen, eller på linningsdelen, beroende på hur man tänker (hade först tänkt ha avigsidan utåt) och fick lov att välja en del att sy om. Jag valde byxdelen, därför att...
 
...jag verkligen inte alls fick till det där med att sy smock! Har köpt särskild resårtråd och allt, och det verkade ju så enkelt, men den bara fastnade i spolkapseln hela tiden vilket resulterade i ett suuuuuuuperhård smock som sprack så snart jag drog lite i den. Ska kolla upp mer noga sen vad jag ska göra för att få det att funka, men för det här paret byxor fick lösningen bli en improviserad brutalsmock av den resår som råkade finnas hemma. Inte vacker alls (se bild nedan) men den fyller sin funktion!
 
...men trots dessa motgångar är jag verkligen supernöjd med resultatet! Puffiga, sköna och superrymliga. Svala men ändå täckande och håller sig på plats även om det blåser. Rätt underbara som sommarbrallor med andra ord!
 
Jag valde att strunta i resår nedtill då längden på mina ben gör att byxbenen ändå inte riskerar att släpa i marken, men är byxorna till en lite kortare person så kan det säkert vara bra med mudd eller resår även i bensluten. Det där med ett plottrigt mönstrat tyg (mitt är av tunn bomull, köpt på loppis) är ju också väldigt tacksamt när det gäller att maskera galet-sydd-smock. Även om det ser bedrövligt ut på insidan så är de hur fina som helst på utsidan!
 
Ska nog komplettera med ett par rejäla fickor också?
Fickor är ju bra att ha...
 
Till nästa par ska jag klura på också om de går att sy med slät linning och dragkedja/knappar istället, eller kanske med mudd? Eller bara vanlig resår? För det där med att sy smock är verkligen inte (ännu) min grej!

Brutalsmock...

Det där som brukar kallas livskvalitetVarför har jag så oändligt långa armar?!...det är frågan jag alltid ställer mig när jag stickar långärmade plagg till mig själv. De liksom bara fortsätter och fortsätter?!

Är i alla fall glad att jag brukar sticka i ordningen ok-ärmar-kropp när jag stickar uppifrån och ned. Hade jag inte gjort och istället sparat ärmarna till sist hade nog kortärmat fått bli den nya inne-längden, alt. att min ufo-samling blivit än större...

Solhonung eller maskrossirap?

 
Solhonung eller maskrossirap? Det första låter ju onekligen både vackrare och mer aptitligt, även om det senare är mer rättvisande.
Oavsett vad du väljer att kalla det så är det väldigt gott och smakar faktiskt väldigt mycket som honung, men är om möjligt ännu mer sött och sliskigt än den verkliga varan.
 
Du behöver
100g maskrosblomsblad (det gula bara)
1dl apelsinjuice
3dl vatten
4-5dl socker
 
Lägg kronbladen, vattnet och juicen i en kastrull, koka upp och låt sedan sjuda i ca 15 min. Sila av alla bladen, häll tillbaka det nu klara maskrosavkoket i kastrullen. Rör ned sockret och låt sedan koka i en knapp timme (jag kokade ca 45 min) för att få den där lite sega honungs-siraps-konsistensen, och sen har du färdig solhonung, (eller maskrossirap) som du kan hälla upp i rena burkar/flaskor och förvara i kylskåp när du inte avnjuter den i filen, på smörgåsen eller vad annat som nu kan tänkas piggas upp med socker och maskrosor!
 
Receptet hittade jag HÄR, men det verkar vara lite si och så med uppkopplingen till den sidan tyvärr... 
 
 

Den här tiden när hela världen doftar av syren...
Skulle man kunna överdosera syrendoft så ligger jag nog i riskzonen.
En gård omgärdad av gamla lila bondsyrener som stått där sedan långt innan vår tid på gården, och dessutom ett stort fång lila och vita syrener som mina föräldrar förärade mig med - UNDERBART!
 
Faktiskt lika härligt som att inte börja dagen med att väcka upp trötta barn, rodda med packning och lunchlådor och skyndaskyndaskynda utan istället börja dagen med kaffe och stickning på altanen som äntligen är på plats. Pratade med en tjej som brukar läsa min blogg som sa att hon såg fram emot att jag skulle få tid att börja sticka mer (och därmed blogga mer om stickning) snart - och ja, jag kan bara hålla med henne! Det ser jag också fram emot! Sticka, sy, brodera, tälja - hantverk, her I come!
 
 
Har förresten läst att det går att koka saft på syrener? Kanske något att passa på att prova nu när de blommar som bäst?RSS 2.0