En lätt släng av Startitis...


Oklart om det är de lediga dagarna, sovmorgnarna eller regnet utesom gjort det, men de senaste veckorna har det, efter att ha stått rätt stilla på ny-projekts-fronten bara rasslat till! Flera nya projekt på stickorna, varav vissa redan avmaskade, garn inköpt till kommande projekt och till det lite sömnad! 

För att citera mellan barnet när vi (oplanerat) fick avsluta bilresan på bärgningsbil - "Nu händer det grejer!"

...och jag har sagt det förr men säger det igen. Länge leve rundstickan! Så skönt att inte behöva riskera att tappa en sticka, särskilt när en är ute på vift!

Lite inspirerande lästips om ett mer slimmat och avskalat leverne...

Lovade ju lite, förhoppningsvis inspirerande, lästips kring detta med minimalism och ett enklare leverne!
 
Tiny House Swoon - Ta del av helt fantastiska byggen där ägarna/skaparna tar detta med compact living till helt nya nivåer! Nästan så att jag blir sugen att flytta in i den lilla rastkoja min morfar hade med sig när han jobbade i skogen! Några få kvadratmeter, ett bord, en brits och en liten kamin... och bara att koppla på bilen och dra iväg när en önskar sig en annan utsikt!
 
Project 333 - Dress with less! Många texter kring detta med "capsule wardrobe" och hur en mindre, men väl utvald garderob gör det det både enkelt och roligt att klä sig!
 
Minimalisterna - Ja, titeln på bloggen presenterar innehållet väldigt väl skulle jag säga...Sriven på svenska dessutom!
 
Wangborgs hem - Tankar kring hem, prylar och att leva mindre där feng shui löper som en röd tråd genom allt. Även den skriven på svenska.
 
Karen Kingston´s blog - Karen Kingston är av många känd som författaren till boken "Rensa i röran med feng shui" och skriver både kring det rent faktiska, fysiska rensandet av materiella ting men även om "space clearing" och renande av energier och det icke-materiella.
 
 
Som alltid så håller kanske varken du eller jag med om allt som skrivs i dessa bloggar och på dessa hemsidor, men förhoppningsvis kan du liksom jag finna inspiration i dem! För som sagt, oavsett om vi väljer att förklara det i miljöpsykologiska termer, magnetfält eller i termer av feng shui och energier så kvarstår ändå faktumet att vi påverkas av det vi har kring oss. Vi har därmed, genom att påverka vår omgivning,  också möjligheten att påverka hur vi vill bli påverkade.
 
Det finns vissa saker från de artiklar och texter jag har läst som jag tycker har varit lite extra tankvärda och gjort det lättare för mig som sentimental materialist att gallra och rensa ut.
 
...att förvaring kostar, även om vi gärna vill inbilla oss motsatsen. Om vi hyr ett förråd blir det väldigt tydligt att förvaring kostar, men även när vi förvarar saker i våra egna (eller andras...) hem kostar det. Förrutom kostnaderna för förvaringsmöbler, garderober, lådor och annat i behöver för att stuva undan våra saker så tar de upp plats i vårt hem. Plats som vi hade kunnat utnyttja till annat än förvaring. När en tänker i termer av att betala underhåll, uppvärmning, hyra/lån för X antal kvadratmeter, men bara kunna utnytta en del av dem känns det inte lika skoj med all "gratis"- förvaring hemma längre... Till de rent ekonomiska kostnaderna av förvaring tillkommer sedan även den mentala kostnaden av att behöva hålla rätt på var saker och ting är.
 
...att du, när du går igenom din garderob, gärna kan ställa dig frågan "om det här plagget inte redan fanns i min garderob - skulle jag köpa det idag?". Svaret på den frågan tycker jag kan ge en mycket god ledtråd om det är ett plagg som ska stanna kvar i garderoben eller ej!
 
...finns prylarna där för dig eller finns du där för prylarna? Detta känns ju som den viktigaste frågan av dem alla egentligen -  vad gör våra prylar för oss? Hjälper de oss eller begränsar de oss? Åter igen en fråga som är bra att ställa sig när en står i valet och kvalet om en sak ska vara kvar eller ej!
 
 
 
 
 
 
 

De fyra S:en och de tre paren tofflor

 
Det pågår rensning här hemma. Eventuellt att det kommer att bli aktuellt med en flytt ganska snart för vår del. En flytt som kommer att innebära mindre utrymme. Eller också kommer vi inte att flytta. Vi vet inte helt säkert ännu. Vilket som så behöver mängden saker/kläder/prylar/papper minskas till förmån för mer tid och utrymme till det vi tycker är viktigare än prylar!
 
Jag är inte minimalistisk på något sätt (fråga dem som känner mig!). Tvärt om så skule jag snarare definiera mig som en sentilental, samlande, materialistisk maximalist, vilket ofta gör detta med att rensa ut saker till en utmaning för mig.
 
Jag har dock på nära håll fått uppleva hur prylarna har tagit över. Där anskaffning och samlande av materiella ting har prioriterats framför utrymme att leva. Där materiella ting har tillåtits styra och begränsa personernas liv så till den grad att det börjat påverka deras psykiska och fysiska hälsa. För vår omgivning påverkar hur vi mår. Vare sig vi vill eller ej. Vare sig vi är medvetna om det eller ej. Vare sig vi vill tro det eller ej.
 
Och kanske det som gör mig mest ledsen - jag har på nära håll fått uppleva hur anskaffande och ansamlande av prylar, och ointresset/oförmågan att göra sig av med dem har gått ut över sociala relationer. Att släkt och vänner undviker att komma på besök. Att prylarna blir en källa till konflikt och till sorg. Och dit vill jag aldrig någonsin komma. Så mycket är inget materiellt värt för mig, någonsin!
 
...så jag rensar. Rensar för att förenkla.
Rensar för att ge utrymme till det som faktiskt är viktigt.
Rensar utifrån de fyra S:en.
 
Skänka
Sälja
Slänga
Spara
 
Och när jag väl är igång så är det med ens inte lika svårt längre! I takt med att jag rensar ut de prylar/kläder jag faktiskt inte behöver och i vissa fall ens vill ha får de prylar/kläder som vi faktiskt VILL ha kvar mer utrymme och kommer mer till sin rätt. Det lättar rent fysiskt genom att det blir mer utrymme att röra sig på och kläderna i garderoben behöver inte klämmas ihop för att rymmas, men det lättar också psykiskt. Med mindre prylar att hålla reda på så krävs inte heller lika mycket planerande och koll vilket ger ett större lugn. Jag behöver inte tänkar i flera led för att komma på var den där saken jag letar efter är. Jag behöver bara gå och hämta den, för den har bara ett ställe att vara på och den är lätt att komma åt!
 
Skänka - både till vänner och bekanta och till loppis/välgörenhet känns ju som en självklarhet då jag själv är helt och hållet för återbruk! Jag köper ju själv, när det är möjligt, mer än gärna begagnat framför att köpa nytt, och för att detta kretslopp av materiella ting ska flyta på krävs det ju att det skänks saker också. Och jag uppskattar verkligen när vänner och bekanta kommer och säger "du, jag håller på att rensa ut hemma och jag hittade detta och tänkte på er", för i regel har de helt rätt. Det är helt rätt sak/plagg för oss.
 
Sälja - Klart att det är skönt att ibland kunna få tillbaka lite av de pengar jag själv lagt ut en gång i tiden! Hur mycket jag säljer beror lite på vad jag upplever som mest värdefullt för stunden - min tid eller reda pengar. För att sälja tar tid och ork, det går inte att komma ifrån. Så i regel säljer jag inte jättemycket, men en höst när jag hade lite mer tid till övers och sålde av saker mer regelbundet roade jag mig med att faktiskt räkna ihop hur mycket det blev, och de månaderna skrapade jag ihop drygt 2000:-. 2000:- för saker vi uppenbarligen inte hade något behov av, och då var det ändå inga jättedyra saker!
 
Slänga - Japp, vissa saker åker direkt i soporna... är saker trasiga eller i sånt skicka att jag själv inte vill ha dem kvar eller ens kunna tänka mig att titta åt på loppis, ja då åker de, antingen direkt i soporna eller omvägen via att bli städtrasor innan de vandrar vidare... Jag har också blivit hårdare med mina egna halvfärdiga projekt. Antingen färdigställer jag dem NU, eller så åker de i soporna - och åter igen så ger detta en både fysisk och psykisk lättnad! Mer utrymme för det jag faktiskt vill hålla på med, och jag slipper dåligt samvete för sånt som annars bara hade blivit liggande - och en härlig bonus är att rensningen för mig också föder kreativitet och skaparlust!
 
Spara - Jodå, jag sparar min beskärda del, för som sagt, jag är inte minimalistisk, och har inte heller någon målsättning att vi skall leva vare sig spartanskt eller minimalistiskt. Däremot så är jag mån om att vi ska trivas med de saker som vi har. De kläder vi har i garderoben ska passa och våra skor ska vara bekväma. Att de saker som vi omger oss med ska skänka oss glädje och ge energi och inte tvärtom, att de ska upplevas som en belastning. Upplevs de som en belastning så har de inget här att göra!
 
Vissa saker är jag rätt generös med. Exempelvis har jag nog fler bärsjalar sparade än vad medelfamiljen har i sina ägor sammantaget medans de har små barn (även om jag så klart gärna lånar ut dem) helt enkelt för att jag gillar sjalarna! De har varit en viktig och mycket central del i livet med små barn i vår familj. De har så mycket positiva minnen och känslor kopplade till sig och skänker mig fortfarande så mycket glädje. Det finns även en del barnkläder sparade, både som minnessaker och för att kunna låta vandra vidare genom familjen. Detta mycket för att jag själv uppskattat de go´bitar vi har fått ärva från vänner och familj. Sånna där barnkläder som helt enkelt bara är BRA och FINA, även om de inte längre är helt moderna.
 
Däremot har HELT släppt tanken på att spara ALLT även om vi mellan barnen sparat rätt mycket saker och kläder, och då särksilt inte säsongbundna kläder efter äventyret med Lillskrotets första vinterskor... En skulle ju kunna tro att det, efter två storasyskon där alla vinterskor sparats, skulle finnas att ta av i gömmorna - men icke! Det var givetvis storleken precis emellan som var den som behövdes, så det blev en ny(begagnat)inköp trots lådan med sparade skor i förrådet...
 
En sak som dock sparas är de skinnmockasiner som barnen haft när de varit kring ett år och precis lärt sig gå. Var sitt par som jag köpt till dem. I den modell jag tyckt var den finaste och mest passande till dem just där och då. Mockasiner som alltid kommer att vara bra och funktionella och som minner om den tid när de hade pyttefötter och hela världen var ett äventyr.
 
Men åter igen - det materiella är aldrig viktigare än människor eller relationer. Prylar är bara prylar. Även om det ibland råkar vara ens favoritprylar. Det finns så oändligt mycket som är viktigare än dem!
 
 
Tack för att du tog dig tid att läsa - återkommer med lite minimalistiska lästips i senare inlägg!
 
...och nu åter till rensningen - för ett enklare liv, med mer utrymmer för det som faktiskt är viktigt!

Nyfärgat!

 
 
Hittade åt mina gamla sidenmålerifärger (ja, så gamla att den gula torkat ihop och blivit konstigt geléartad...) Siden och ull är bägge proteinfiber och brukar därför gå att färga med samma färger, så jag tänkte att detsamma även hällde dessa?
 
...och visst fungerade det! Hanterade färgerna som syrafärger och värmde för första gången garnet i ugnen (mycket smidigt!) och som väntat tog ullen åt sig av färgen medans bambufiberna inte gjorde det, vilket ger garner ett lite melerat utseende. 
 

Tips: Vinn en egendesignad Klean KanteenVattenflaskor kan se ut på olika sätt, och så här ser våra ut. De funkar men jag är på jakt efter bättre, så jag håller tummarna för att vinna min dröm-Klean Kanteen-flaska i Lapland Eco Stores tävling!

Själv drömmer jag om en Klean Kanteen Classic 532ml i färgen "Golden Poppy" med en Swing Lok kork och karbinhake.

Vilken är DIN drömflaska? Är det alls en Klean Kanteen eller kanske någon helt annan?  Stor? Liten? Material?

Hjälp mig hitta den ultimata vattenflaskan! (Mer info om tävlingen på Lapland Eco Stores blogg www.laplandecostore.blogspot.se Tävlingen pågår till och med 17/7 2015. Och nej, jag är inte sponsrad på något sätt. Tycker dock att det verkar vara en vettig tävling från ett vettigt företag!)

Stickat: Regn+sol = regnbåge

 
 
 
Nu är den klar, Lillskrotets nya mössa. Lagom till sommarvärmen... Nåja, det kommer garanterat en höst även i år och med tanke på att barnen i år hade mössa på sig ända in i juni så hinns den nog användas!
 
Stickor: 2,5mm
Garn: Regnbågsfärgat "Leckerbissen" från Opal och gult Sandnes Sisu. 
Mönster: nja, inte direkt. 154 maskor, stickat runtruntrunt, sen en ganska snäv ihoptagning med 8 maskor på vart annat varv, förskjutna för att få spiralform på dem, och tillsist en i-cord på toppen! 
 
Efter Lillskrotets önskemål stickade jag in klara glaspärlor som vattendroppar, för som sagt, du får ingen regnbåge av bara sol. Du behöver regn också! 
 

Lite blandad sommarkompott


Stickat: The wednesday night top

 
 
Tillsist är den så klar! Min onsdagskvälls-tröja! Namnet kommer från att gänget på "mitt" stickcafé träffas på just onsdagar, och det är tack vare generöst donerade restgarner som denna tröja alls blivit av!
 
Mönster: Hade suttit fint nu när den blev så bra, men tyvärr - fristickad uppifrån och ned utifrån mina egna mått...
 
Stickor: 4mm
 
Garn: Totalt 250g Madelinetosh tosh merion light i färgerna:
Thunderstorm (mörkblått - nyköp)
Tart (julrött - egna rester)
Oxblood (vinrött - gåvorester)
Tern (mörkgrått - gåvorester)
Silver Fox (ljust silvergrått - gåvorester)
 
Är ruskigt nöjd med denna tröja! Passformen blev bra, garnet räckte (var inte helt säkert...) detaljen med dubbla halskanter blev lyckad... och ja, så här med plus 8,6 grader ute känns 100% ull som det enda rätta, samtidigt som garnet samtidigt är så klifritt att tröjan utan problem går att ta på direkt utanpå badkläderna OM det nu mot förmodan skulle vara badväder någon dag!
 

Till salu: Skor från El Naturalista

 
Har påbörjat en liten garderobsrensning här hemma. En del går vidare till second hand, vissa plagg blir trasor/sopor och vissa go´bitar tänke jag ge mig på att försöka sälja här på bloggen...
 
Först ut ett par promenadskor från El Naturalista i ballerina-modell.
Sparsamt använda. Lite smutsiga på innersulan men annars jättefina!
 
Storlek 41.
Normal i storleken tycker jag, men en läst lite åt det bredare hållet.
Gott om plats för tårna!
 
Jättetrevlig modell. Ja rent av så trevlig att jag har ytterligare ett par av samma modell, fast en annan färg... (där av att detta säljs nu)
 
300:- inkl. frakt inom Sverige. *Reserverade för Anna tills vidare*
 
Kommentera om du är intresserad så hör jag av mig!

Sommarstickning goes vinterstrikk


Sitter som bäst och stickar på mina sommarprojekt, samtidigt som jag drömmer och planerar för vinterns supervarma stickning!  Extra lång vill jag ha den, med rejäla ärmar att gömma händerna i. En sån tröja som du omöjligt kan frysa i helt enkelt!

Jag tänker mig en "Polarstjerne" genser i tjockt och varmt ullgarn. Färger har jag inte bestämt ännu. Hänger lite på vad som finns att få tag på i en garnbutik nära mig, men gärna en mörkt grå nyans som bottenfärg, och kanske ett ok i rött/plommon/cerise eller rött/orange/gult?

Semester och stickning


Jobbade min sista dag inför semestern idag, och som av en händelse så handlade dagen avsnitt av stickpodden Nördic Knitting om just det som upptagit en del av mina tankar de senaste dagarna - nämligen sommar- och semesterstickning! 

Själv siktar jag på små och relativt enkla presentstickningar, sockar, muddar/pulsvärmare, en enkel sjal... åsså har jag rotat fram ett gammalt ufo som allt förtjänar att bli klart efter fyra år i en påse... Återstår att se hur jag lyckas med mina planer! 

Vad har du själv för planer för din stick-sommar? Nåt spännande projekt du vill tipsa andra om? 

RSS 2.0