Kom, samla vårtecken med mig!Ja, dela gärna med dig av dina egna vårtecken!
För krokusar och nässelfjärilar i all ära, det är nog ändå de där personliga vårtecknen som är de roligaste!

Väljer du plötsligt att använda en viss tröja?
Blir du sugen på en viss maträtt?
Ja vad är det som visar att det blivit vår för dig?

Här kan vi se att det är vår på alla skor och kläder i hallen! Jisses vilka mängder det blir när alla har både vinterkläder och vinterkläder framme! Och alla dessa skor dessutom - från vinterkängor vidare till stövlar och promenadskor. (Fast snart är det kanske varmt nog för att packa undan de vintrigaste kläderna och skorna? Jag hoppas  på det!)

Ett annat vårtecken är att vår konsumtion av kattströ minskar drastiskt når det börjar bli vår och katterna väljer att vara ute allt mer!

Och nu när det äntligen går att torka tvätt ute igen så har tygblöjorna fått komma fram igen efter att ha varit undanstuvade under vintern!

Och det faktum att de stora barnen helt på eget initiativ väljer att gå ut både en och två gånger på en dag, något som skulle vara i princip otänkbart under vintern - det känns ju som ett vårtecken om något!

En liten sång om hen

"Hen kan vi vara allihopa, allihopa, allihopa.
Hen kan vi vara allihopa, allihopa å ja me.
Ja me, å du me.
Ja me, å du me.
Hen kan vi vara allihopa, allihopa, allihopa.
Hen kan vi vara allihopa, allihopa å ja me."

Melodi:  Morsgrisar ä vi allihopaJag har förstått att det lilla ordet hen av många upplevs som mycket provocerande. Själv sällar jag mig till skaran som tycker jag att ordet hen är ett mycket praktiskt litet ord. Det är lätt och smidigt att använda i dagligt tal och vardagsspråk. Dessutom är det enkelt att använda istället för han eller hon i de fall där man antingen inte vet det biologiska könet, när det biologiska könet inte är relevant i sammanhanget eller när man vill undgå de förväntningar som är socialt kopplade till biologiskt kön. Vill du läsa ett i mina öron mycket klokt resonemang kring detta tycker att du ska läsa vidare hos Anne och hennes inlägg om det lilla, lilla ordet hen!

För vi kan alla vara en hen.
Därmed dock inte sagt att vi alltid måste vara det.
Inte om vi inte vill.

Men ibland är det rätt bra att vara en hen kan jag tycka.


Nypysslade stickmarkörer


Har varit med i ett litet stickmarkörs-pysselbyte och dessa glada små knappmarkörer fick jag skickade till mig av Kajsa med bloggen K-märkt. De kom verkligen lägligt de här markörerna, precis i tid för min nystartade lilla koftstickning!


Själv pysslade jag ihop de här markörerna till min byteskompis (som jag inte tror har någon blogg tyvärr?) Hon hade önskat sig markörer som funkar med 10mm stickor och tjockare - och dessa passar till minst 15mm och antagligen ytterligare lite tjockare stickor än så!

Har använt mig av vaxad lintråd som jag tvinnat för att få bättre stadga och sedan dekorerat dem med stora träpärlor för att få till markörer som är lätta att hitta i stickningen men också lätta på så sätt att de inte tynger ned stickningen i onödan och jag hoppas att de kommer att fungera bra!

Varför jag inte har en trädgårdsbloggJag tänker så som Maria/Jag blommar tänkte här om dagen - att jag vet precis varför jag inte har någon trädgårdsblogg. I ett brev från en vän som bor längre söderut i landet berättas det om blommande snödroppar och i Göteborg var det visst rena rama sommarvädret förra veckan. Här har vi kommit så långt som att det mellan snöhögarna i alla fall går att se var tulpaner, påskliljor och krokus (förhoppningsvis) kommer att blomma en vacker dag. Hoppas jag i alla fall.

Återbrukstunikan, eller " Plötsligt händer det!"
Gissar att det är fler GDS:are där ute i cyberrymden som nappat på Gudrun Sjödens tävling "Återvunnet"?

Själv var jag verkligen ute i sista minuten och hade så när gett upp tanken på att alls vara med i den, men så plötsligt hände det! Bäbisen som vanligtvis sover en halvtimme åt gången sissådär slog på stort och tog sig en riktig långlur och själv hann jag SY!

Min återvinning denna gång bestod i att omförvandla en mycket fin, men på grund av dess mått och modell, också mycket oanvänd sjal till en liten sommartunika! Den var rätt smal den där sjalen. Närmare bestämt ganska precis lika bred som halva framstycket och en ärm så det blev till att skarva för att få ihop en hel tunika och det är skarvsömmar mitt på både fram- och bakstyckena och på ovansidan ärmarna - och trots skarvande och snålande gick i princip hela sjalen åt! Några centimeter blev kvar + lite klipp spill.

Så här med facit i handen är jag mycket nöjd med mitt beslut att sätta saxen i den där sjalen - för det tunna bomullstyget är verkligen helt perfekt till svala sommarkläder och alla de fina mönstren och färgerna gör sig bra mycket bättre på en tunika som faktiskt kommer att användas än på en sjal som bara låg och var fin i hemlighet, undanstoppad i en låda!


Tips: utlottning hos Yarn MadnessYarn Madness har utlottning! (tom. 120410) och jag hoppas att min tur håller i sig fortfarande...


Pysseltips: Slajm
Vill ni ha en riktigt kladdig och kletig pysselhelg?

Då tycker jag att ni ska koka ihop lite slajm!!


Vi utgick från Daidalos slajmrecept, men med små justeringar (som vanligt)

3dl vatten
2½ msk potatismjöl
ca en msk matolja
ev. färgsättning (ex. karamellfärg eller lite kool aid-pulver)

Vispa ihop alltihop i en kastrull och koka upp under omrörning så att röran tjocknar. Låt svalna och sen är det bara att slajma på!Jag hittade även ett recept med borax och polyvinylalkohol som säkert kan bli slajmig och bra, men när den ska kokas ihop hemma i köket och användas av barn tycker jag att potatismjöls-varianten helt klart känns som ett bättre och säkrare alternativ!

Lite loppisflyt är trevligt!Ärligt talat, hur många gånger är det man faktiskt hittar just det man kom dit för när man second hand-shoppar och loppysfyndar? Inte så särskilt många va?
Jag gör det då i princip aldrig - men just idag hade jag flyt!

Jag åkte dit för att hitta mig en jeansjacka.
Jag kom där ifrån med en jeansjacka (+ lite annat...)
 
Det råder nämligen en jeansjacketrend här hemma.
Först fick lillebror en från farmor. Sen hakade storasyster på trenden och bestämde att en jeansjacka var vad hon ville köpa för sina födelsedagspengar.
(Och hon hittade också en cool med nitar och strass som hon gillade!)

Trenden nådde till sist även till mig och även jag kände att en jeansjacka, det är jackan för mig den här våren, och ja nu är vi redo för våren alla tre!

Just bring it on!


...sen så hittade jag även Karin Neuschützs (mycket, mycket bra!) bok om hur man syr tygdockor, en lite kitchig men väldigt rolig souvernirtallrik med kartbild över Gudbransdalen och Lillehammer samt jeans, jeansjacka och tunika i barnstorlek - allt för det facila priset av 135 kronor och jag blev därmed ännu en gång påmind om varför det är så trevligt att handla begagnat!

Det är inte bara ett bra sätt för att spara lite på jordens resurser.
Det är också ett bra sätt att spara lite på den egna ekonomin!

Stickat: Pippitröja 1.1

Nu är den klar, Pippitröjan 1.1.

Garn: Järbogarn Raggi
Stickor: 5,5mm
Mönster: Nej (vilket tyvärr syns på passformen denna gång)

Lyxigt material? - njaäe...
Perfekt passform? - verkligen inte!
Kläckfri finnish?  - nej, inte det heller...

Funkar den? - absolut!

Så här i efterhand hade jag nog satsat på att göra bålen på tröjan ännu längre, nästan så där så att det blir en klänning eller tunika. Vidare hade jag gjort ärmhålen vidare och ärmsluten smalare... men samtidigt är den ändå tillräckligt ok som den är nu för att bli använd här hemma. Kanske inte som fintröja, men väl som vardags-vara ute och plocka pinnar och krypar runt i gräset-tröja. Det finns ju trots allt vissa fördelar med att sticka av lättvättat raggsocksgarn!

Jag kommer nog att ge dessa pippitröjor en ny chans en dag, men då ska jag nog försöka hitta en raglanvariant istället.


It´s Friday I´m in love


Sportlovspyssel #2


Låt mig presentera Leo, familjens senaste fleecemonster!

Denna gång är det storasyster som stått för skapande.
Har man tagit körkort på symaskin så är det ju klart att man måste få övningssy även hemma, även om hemma maskinen inte har en sån där smart hastighetsjustering som skolans symaskiner har.

(Sjäv fick bara vara assistent denna gång och hålla med utrustning och material och assistera lite när ena handen skulle sys och kolla så att symaskinen var trädd rätt  - lite ovant faktiskt...)

Mönstert kommer från boken på bilden, "Sy monster" från Ica bokförlag.
Boken har utförliga instruktioner om hur man ska gå till väga och i vilken ordning man ska göra de olika momenten och alla de söta och roliga små monstren gör det verkligen lockande för barnen att sy! Ett stort plus med boken är också att mönstren är uppritade i naturlig storlke. Inget uppförstorande med rutmönster här inte utan det är bara att lägga boken i kopiatorn och kopiera de mönster man ska sy efter. Snabbt och enkelt!


Det ljusnar
Tänk ändå.
Nu är det faktiskt ljust på morgonen när vi kliver upp.
Ja rent av lite soligt ibland.

Och med ens känns alla dessa tidiga mornar så mycket lättare.

Barnet i en ryggsäckRubriken är lånad från HomeRiver och hennes inlägg om sjalar och jag kan bara hålla med henne i det hon skriver, att
"Alla måste inte gilla bärsjalar, men jag önskar att ingen missar chansen att själv prova och ta ställning."

För faktiskt, ett bra bärhjälpmedel kan underlätta vardagen med barn något enormt. Kanske framför allt om man förärats med barn som ständigt vill vara nära nära men även om det bara är för att få en hand fri för att laga middagsmaten samtidigt som man har ett barn i famnen.

Vilket bärdon som är bäst beror på en hel radda saker. Från ålder och vikt på barnet, bärarens kroppsbyggnad, i vilka situationer man bär osv, men jag försöker mig på en (subjektiv) snabbgenomgång.

Vävd långsjal -  Finns i både tunna och lite tjockare varianter och går att använda från födseln och så länge du orkar bära. Fungerar både på mage, höft och rygg och går att variera i oändlighet beroende på hur du väljer att knyta sjalen. Kräver visserligen några testknytningar för att få till snitsen men då får du å andra sidan också möjligheten att anpassa knytningen exakt så att den passar just dig och ditt barn!

Trikåsjal - Inget för ryggbärande om du frågar mig men mysigt mjuk och mysig för att bära en liten bäbis med. Upplevs ofta som lättare att knyta än en vävd långsjal när man är ovan i och med att den stretchar och det därför inte är så kinkigt med knytningen.

Kortsjal & ringsjal - Inget för långpromenaden direkt då de oftast belastar lite snett men mycket användbara för alla de där korta stunderna när du annars hade burit i bara armarna. Perfekt att ha med ex. i bilen för att ha redo för att armarna ska räcka till när du ska bära både barn och packning.

Ergonomisk sele - Här talar vi alltså om selar som inte bara är ergonomiska och bekväma för bäraren utan även är ergonomiska för barnet. En sele där barnet sitter hängandes i skrevet blir inte mer ergonomisk för barnet oavsett hur många snitsiga spännen och flashiga material och finesser tillverkaren sätter dit!

I en ergonomisk sele har barnet stöd för både rygg och ben och sitter (i alla fall när de är små) med rumpan nedanför knäna, så som på bilden här ovan. Går att bära med både på rygg och på mage och i måga fall även på höften! I och med att en sele inte går att anpassa och ställa in lika flexiblet som sjalar och mei taier påverkar bärarens storlek och kroppsbyggnad och även barnets ålder/storlek mycket vilket märke som passar bäst.

Mei tai - Kan enkelt beskrivas som ett mellanting mellan en sjal och en sele med selens enkelhet (nästan, enligt mig) och sjalens anpassningsbarhet och avlastning (nästan, enligt mig). Går att bära med både på rygg, mage och höft.

För tips, trix och råd när det kommer till knytningar och bärdon rekommenderar jag ett besök på sjalbarn.se - där hittar du allt!

(och lite till...)Selen på bilden är en Tula Toddler, en sele som är rejält tilltagen i storlek för att passa bra att bära lite äldre/större/tyngre barn i.

En pysselnörds bekännelseJa, jag erkänner.

Jag är en pysselnörd.

Om de rått några tvivel kring detta tidigare är de garanterat undanröjda nu. Jag menar, jag har just sytt en reflexväst (med riktiga reflexer, så klart) till ett litet grönt fleecemonster...
Det känns som det slutgiltiga beviset för mitt pysselnörderi.

Ingen återvändo.

Jag är och förblir en pysselnörd.

8:e marsTill alla kvinnor - för alla kvinnor


Sportlovspyssel #1

Ta två sportlovslediga barn, en mamma och en bäbis.
Blanda sedan i en näve utevistelse och en rejäl skopa pyssel och några extra timmar i pyjamas. Toppa med ett eller annat besök eller utflykt och krydda till sist med kramar och skratt och en gnutta bråk och konflikter så har du vårt sportlov som i en liten gryta!

Blev påmind om det roliga med textilfärg när jag kikade in hos Iréne och kom på att jag ju hade en stor plåtburkburk med textilfärg ståendes, och till min stora glädje var i princip alla färgerna fortfarande helt OK!

Nu väntar vi bara på att färgen ska torka så att vi kan göra något med våra textiltryck och målningar...

Samma lika men ändå inteSamma sjal
Samma barn
Samma mamma

...men sissådär nio månader mellan att bilderna togs.

Från skiss till sjal

Jag var ju med i en design-tävling hos Ooibeest.nl - och vet ni vad?!

JAG VANN!

Och nu, efter förhandsbeställningar och avslutande justeringar av färgerna finns bärsjalen Girasol Metamorphosis att beställa! 
Dels hos Ooibeest.nl och även hos Pax baby i USA!
Hur fräckt är inte det?!

Att en sjal jag designat inte bara kommer att bära små svenska och europeiska barn utan även amerikanska!

Nu väntar bara det långa (nåja, sex veckor ungefär) väntan på att sjalarna ska vävas upp innan vi kan se hur resultatet faktiskt blev... 


Min skiss, nu är färgerna något lite justerade...

Hinder är till för att överbryggasFinns där ett hinder så finns där i regel också  ett sätt att ta sig förbi det. Skam den som ger sig liksom...

RSS 2.0