Tygblöjor


Inspirerad av HomeRivers inlägg om tygblöjor så vill jag också passa på att göra ett inlägg om det innan lillebrors blöjor får flytta vidare till något annat barn...

Tygblöjor är bra tycker jag, både för barnet, föräldrarna, och förhoppningsvis då även miljön.
De är mjuka och sköna och man blir helt klart gladare av att titta på en korg med tygblöjor än ett paket engångsblöjor!
Det finns alltid blöjor hemma och de kan användas gång på gång på gång på gång.... och därmed både säljas och köpas begagnade.
(efter att blivit helt inkörd på tygblöjor känns det helt knasigt att slänga bort en blöja bara för att den är använd)

Får ibland intrycket att den generella uppfattningen är att man, oavsett vad det gäller egentligen, måste bestämma sig.
Antingen eller, inga mellanting är tillåtna - men det gäller inte tygblöjor!

Det går alldeles utmärkt att varva mellan tygblöjor och engångsblöjor!
Eller att varva mellan olika typer av tygblöjor, för alla blöjor har för och nackdelar och jag tycker att de på många sätt kompletterar varandra...

Vikblöja med ytterbyxa utanpå är ett billigt alternativ, och själva vikblöjorna passar i regel alla barn oavsett ålder, men å andra sidan är de aningen lite omständiga att vika och sätta på.

Formsydd blöjoa med ytterbyxa är lite lika vikblöjorna, men med den skillnaden att blöjan, som det hörs på namnet är formsydd och liksom klar att sätta på barnet. Det brukar dessutom ofta finnas knappar, kardborre att färsta ihop dem med.

Ytterbyxor finns både i "plast-variant" och av ull. Sådana med knappar eller kardborre, eller de som är i ulltrikå och bara är att drar upp. Syntet-ytterbyxorna är enklare att tvätta då de bara är att skicka med i tvättmaskinen med blöjorna, men ull-ytterbyxorna är å andra sidan luftigare och behöver ofta bara vädras lite mellan varven så de har sina fördelar bägge varianterna.

"All in one" (AIO) och pocketblöjor (där man själv stoppar i absorberande inlägg i fickan som blir mellan det vattentäta yttertyget och innertyget på blöjan) är väldigt enkla att hantera för den som byter blöja då allt redan sitter ihop i en enda del precis som engångsblöjor, men är då istället dyrare i inköp.

...och sen finns det säkert en hel massa mer att säga än det jag redan skrivit!  *ler*               
        formsydd blöja i bambufrotté med ull-ytterbyxaVilken blöja man föredrar är lika indivudiellt som vilka kläder man gillar! Själv är jag rätt bekväm av mig, och jag blir glad av färger, fina färger, många färger. Lillebrors blöjkorg har därför blivit tämligen välfylld med färgglada pocketblöjor, fina mönstrade ytterbyxor, några formsydda blöjor och ett helt gäng vikblöjor för att garantera att vi aldrig skulle vara utan blöjor även när vi hamnat lite efter med tvättande och torkandet...

               
                                     lite blandade pocketblöjor

Kommentarer
Postat av: HomeRiver

Ja, visst känns det konstigt att slänga blöjor som är använda bara en gång... Och när man använder "vanliga" blöjor en längre period, en vecka eller så, på resa eller likande - usch vad jobbigt och dyrt att köpa blöjor hela tiden!

2009-05-09 @ 20:00:55
URL: http://homeriver.blogg.se/
Postat av: Josefina

Vad kul att läsa. Måste läsa igen när jag har mera huvud. Tror faktiskt du var den första jag pratade tygblöjor med... Kanske köpa några av dig? Har tänkt köpa beg eller hemmasydda. =)

2009-05-09 @ 23:46:33
URL: http://josefinaste.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0