Märta flyger igen!Ett av stoppen under dagarna i Stockholm var utställningen "Märta flyger igen!"Liljevachs.

Har tyvärr inga bilder av någon av mattorna/vävarna (fotoförbjud) men det var mäktigt att gå genom salarna där väggarna var dekorerade med vackra, färgsprakande, stilrena, fantasifulla mattor och vävar, vävda i röllakan, rya, flossa och gobeläng.
Vissa formgivna av Märta Måås-Fjetterström själv, andra formgivna av konstnärer, dåtida och nutida.

Faschinerande att mötas av mönster och färger från tidigt 50-tal som likagärna skulle kunna vara skapade förra året, eller som vissa av Märta MFs designer från 20-talet som känns aktuella än i dag!

Spännande var det också att få möjligheten att se på när en av MMF: väverskor vävde på den vinnande mattan i tävlingen "Min märtamatta", tävlingen som vanns av Zakaria Ali Liban.

Det är först när man ser arbetet på så nära håll som man dels inser hur mycket arbete det är med en matta, och då framförallt med en rya eller en flossa (de där mattorna som är "luddiga" på rätsidan) och dels inser hur många olika kulörer som kombineras i varje lite knut för att ge den där exakt rätta nyansen och färgskiftningen i den färdiga mattan!

Kan rekomendera ett besök på utställningen, eller om du har svårt att åka dit, åtminstone ett besök på hemsidan!

Kommentarer
Postat av: Ida

Oh, jag har en bekant som suttit där och vävt under några veckor, undrar om det var henne du såg? Tack förresten för trevliga kommentarer på min blogg, hoppas du tittar in fler gånger! :)

2009-11-02 @ 21:52:17
URL: http://tygochotyg.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0